Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών, πως ο Ντόνταλντ Τραμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «εξετάζουν όλες τις επιλογές που τους παρέχονται μέσα από τη σχετική αμερικανική νομοθεσία, σχετικά με την αντιμετώπιση της Τουρκίας και της απόφασής της να προχωρήσει στην αγορά του οπλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία», ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε, αποκαλύπτοντας τις αμερικανικές προθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου ανέφερε τη Δευτέρα πως ο Πρόεδρος Τραμπ δεν δείχνει πρόθυμος για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, με αφορμή των αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως τα συγκεκριμένα αμυντικά συστήματα θα τεθούν και πρακτικά στη διάθεση της Τουρκίας από τις αρχές του 2020.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του πως οι εταίροι της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την απόφαση της Ουάσινγκτον να τιμωρήσει την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας πως «η Τουρκία θα κοιτάξει αλλού για να καλύψει τις ανάγκες της», αν οι ΗΠΑ δεν προμηθεύσουν την Άγκυρα με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως η κίνηση της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία «καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της συνεργασίας για τα F-35».