Σε ρυθμούς… Μεγάλης Οθόνης και προβολών του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου, «κινήθηκε» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το οποίο οι «σινεφίλ» της Πάτρας γέμισαν, προκειμένου να παρακολουθήσουν μία ταινία, μέσα από την οποία αποτυπώθηκε και αναδείχθηκε με καθηλωτικό τρόπο, ένα από τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης.

 Τίτλος της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζόνας Καρπινιάνο, που έχει αποσπάσει το βραβείο «The Golden Pyramid for Best Film» ενώ ήταν υποψήφια και για το βραβείο της «Χρυσής Κάμερας», «Mediterranea».

Ο σκηνοθέτης εμπνευσμένος από τα αληθινά γεγονότα των φυλετικών εξεγέρσεων του 2010 στη νότια Ιταλία, όπου πέρασε πέντε ολόκληρα χρόνια, μετέφερε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, με πειστικότητα, ευαισθησία και ρεαλισμό, την πορεία που διαγράφουν κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι αφήνουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. 

Ο Καρπινιάνοι, αποσπώντας εκπληκτικές ερμηνείες από ένα καστ ως επί το πλείστον μη επαγγελματιών ηθοποιών, και κυρίως από τον πολυβραβευμένο Κουντούς Σεϊχόν στον απαιτητικό ρόλο του Αγίβα, αναπλάθει εντυπωσιακά αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία μέσα από το επικίνδυνο, επικών διαστάσεων ταξίδι δύο φίλων που διασχίζουν τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο, από την Μπουρκίνα Φάσο στην Αλγερία και από τη Λιβύη στην Ιταλία, τις δύσκολες συνθήκες προσαρμογής που τους περιμένουν εκεί, αλλά και τις μικρές ανθρώπινες στιγμές που τους κάνουν να ελπίζουν. Γεμάτο κατανόηση, το «Mediterranea» σκιαγραφεί εν τέλει ένα απόλυτα ειλικρινές και αντικειμενικό πορτρέτο μιας Ευρώπης ως απατηλής Γης της Επαγγελίας.