Στον απόηχο της δόνησης που έγινε προ ημερών στην Αθήνα, έρχεται στο προσκήνιο σε ότι αφορά την Πάτρα – μία κατ’ εξοχή σεισμογενή πόλη – και την ευρύτερη αυτής περιοχή, την επιτακτική ανάγκη για ολοκλήρωση των προσεισμικών ελέγχων σε δημόσια κτίρια, που ποτέ δε ολοκληρώθηκαν και για όσα κτίρια συνέβη αυτό το πέρασμα στο δεύτερο στάδιο.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος είναι έτοιμο να προχωρήσει σε δευτεροβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους.

Επιστημονική γνώση και έμψυχο τεχνικό δυναμικό υπάρχει, όμως ακόμη δεν έχει διατυπωθεί η πολιτική βούληση προκειμένου να προχωρήσει και στην περιοχή της Αχαΐας ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού δεν αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε σε συνεργασία με τον τεχνικό επιστημονικό κόσμο της περιοχής να προχωρήσει σε άμεσο έλεγχο των υφιστάμενων δημοσίων κτιρίων σε δεύτερο βαθμό αξιοποιώντας παράλληλα τα στοιχεία που υπάρχουν από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και σε διεύρυνση της βάσης δεδομένων παρακολούθησης της συμπεριφοράς της πόλης μας μέσα από σεισμικές καταγραφές που διαθέτει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προκύψει από το εθνικό πρόγραμμα αντισεισμικής ενίσχυσης υφιστάμενων κατασκευών, στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, το 81% των κτιρίων στην Αχαΐα είχε κατασκευαστεί πριν από τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1985, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ηλεία ήταν 71%.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Αϊβαλή, πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος στην Αχαΐα είχε γίνει έλεγχος σε ένα μεγάλο ποσοστό των δημοσίων κτιρίων, στην Αιτωλοακαρνανία είχαν γίνει έλεγχοι μόνο στα σχολεία, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ στην Ηλεία είχαν γίνει έλεγχοι, αλλά δεν υπάρχει ικανοποιητική πληρότητα στοιχείων ώστε να είναι αξιοποιήσιμα.

Επικίνδυνα τα ερειπωμένα διατηρητέα

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος από τα ερειπωμένα διατηρητέα κτίρια που καταρρέουν, όχι μόνο στο ενδεχόμενο σεισμού, αλλά και γενικότερα, αφού είναι συχνά τα φαινόμενα πτώσης τμημάτων τους σε πεζοδρόμια και δρόμους.

Στην Πάτρα, τα διατηρητέα αυτά κτίρια ξεπερνούν τα 800, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται στην Άνω Πόλη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας, μέχρι σήμερα τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτίρια στην περιοχή της Πάτρας είναι περίπου 350 από το ΥΠΠΟ και 510 από το ΥΠΕΚΑ (ορισμένα από αυτά, περίπου 50 είναι χαρακτηρισμένα και από τους δύο φορείς), ενώ υπάρχουν και πολλά εν δυνάμει διατηρητέα που δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμα.