Την πρόβλεψη πως η Αθήνα θα βιώσει κάποια στιγμή στο μέλλον έναν μεγάλο σεισμό από τις Αλκυονίδες, έκανε σε εμφάνισή του στην τηλεόραση ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Ο σεισμολόγος εμφανίστηκε στο στούντιο του ΑΝΤ1, στην καλοκαιρινή ενημερωτική εκπομπή του σταθμού και έδωσε λεπτομέρειες για την μετασεισμική ακολουθία, μετά τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ της Παρασκευής. «Η ακολουθία συνεχίζεται απόλυτα φυσιολογικά. Τις τελευταίες ώρες έχουμε μια μικρή ύφεση σε ό, τι αφορά το μέγεθος και το πλήθος των μετασεισμών. Αυτό τι σημαίνει; Πως τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό» εκτίμησε ο κ. Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον Ακη Τσελέντη πάντως, ο σεισμός της Παρασκευής δεν είναι ικανός να ενεργοποιήσει το ρήγμα της Πάρνηθας, καθώς αυτό έχει πολύ μεγάλη επαναληψιμότητα, δηλαδή θα ενεργοποιηθεί πολλά χρόνια αργότερα.

«Η Αθήνα θα βιώσει σεισμό 6 Ρίχτερ»

«Σίγουρα κάποια στιγμή το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει, αυτά που λένε σε 400 χρόνια είναι αστεία» δήλωσε το ίδιο πρωί με τηλεφωνική του παρέμβαση στην ΕΡΤ, ο Ακης Τσελέντης. Ο σεισμολόγος στηλίτευσε όσους έσπευσαν να καθησυχάσουν τους Αθηναίους, πως η πόλη άντεξε. «Η Αθήνα δεν άντεξε, με το 5,1 είδατε τι χάλι είχαμε, φανταστείτε με ένα 6αρι, δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό» είπε.

«Εγώ δεν θα πω ότι λειτούργησαν όλα καλά και όλα ωραία στον κρατικό μηχανισμό και δεν φταίει η κυβέρνηση γι’ αυτό γιατί μόλις ανέλαβε έναν αντισεισμικό μηχανισμό διαλυμένο. Και δεν είδατε εμένα να πλασαριστώ δίπλα στον υπουργό και να λέω κάνετε καλά τη δουλειά σας. Απλώς θα πω ότι αν δεν υπήρχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν θα δούλευε τίποτα» μετά τον σεισμό, συμπλήρωσε.


Άκης Τσελέντης

Συνεχής καταγραφή του φαινομένου μετά το σεισμό

Με ανακοίνωσή του μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Άκης Τσελέντης σημείωνε πως αμέσως μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έστειλε κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνικών για την εγκατάσταση δικτύου φορητών σεισμογράφων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Τα δεδομένα των σταθμών μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, στο Θησείο.

Οι σταθμοί του φορητού δικτύου σε συνδυασμό με τους μόνιμους σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή Αττικής και Κορινθιακού κόλπου θα επιτρέψουν την λεπτομερή καταγραφή της εξέλιξης της σεισμικής ακολουθίας και συνεπώς την ασφαλέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Σίγουρα θα έχουμε μετασεισμούς, λέει ο Τσελέντης

«Σίγουρα θα έχουμε κάποιους μετασεισμούς και αυτοί μπορεί να είναι επικίνδυνοι για κάποιο ήδη «τραυματισμένο» κτίριο» εκτίμησε ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης. «Η Αθήνα κάποια στιγμή θα βιώσει σεισμό και δεν το λέω, αύριο – μεθαύριο» επανέλαβε και κατά την εμφάνισή του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος.

Ο Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως στην Ελλάδα «εχουμε τους καλύτερους αντισεισμικούς κανονισμούς», όπως όμως τόνισε αυτό «δεν σημαίνει όμως ότι τα κτίρια είναι όλα φτιαγμένα» σωστά. Ο σεισμολόγος επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για εγκαταλειμμένα, διατηρητέα και παλιά κτίρια στην Αθήνα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Λάδι στη φωτιά στην αντιπαράθεση με τον Λέκκα μετά τον σεισμό

«Εγώ βγαίνω και μιλάω όταν μιλάμε για σεισμούς. Ο κ. Λέκκας είναι γεωλόγος και οφείλω να διορθώνω» είπε δίνοντας συνέχεια στη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευάγγελο Λέκκα και συνέχισε: «Κακώς είναι πρόεδρος του ΟΑΣΠ, όλοι οι πρόεδροι του ΟΑΣΠ προηγουμένως ήταν σεισμολόγοι».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το Σάββατο ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι ο κ Τσελέντης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός γιατί από τη διοίκηση του ΟΑΣΠ πέρασαν κορυφαίοι καθηγητές και επιστήμονες της χώρας όπως ο Ι. Δρακόπουλος, ο Β.Παπαζάχος, ο Δ. Παπανικολάου, ο Κ . Μαρκόπουλος και ο Γ. Σταυρακάκης.