Ενέδρες έχει στήσει η Εφορία στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα από τη φορολογική δήλωση, την ηλεκτρονική πλατφόρμα του επιδόματος ενοικίου αλλά και το Ε9.

Οι φορολογικές παγίδες απειλούν τους φορολογουμένους που εισπράττουν εισοδήματα από μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb, όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια, τους φορολογουμένους που προχώρησαν στην αγορά κάποιου ακινήτου, όσους έχουν στην κατοχή τους κενές κατοικίες αλλά και τους γονείς που πληρώνουν ενοίκιο για τη φοιτητική στέγη του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν προσέξουν ή δεν λάβουν τα μέτρα τους εγκαίρως θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb

Η Εφορία έχει βάλει στο μάτι τους φορολογουμένους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Οι φορολογούμενοι που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ θα πρέπει να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2018.

Τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Από τα ακαθάριστα εισοδήματα του 2018 αναγνωρίζεται προς έκπτωση ποσοστό 5% για τις δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες των ακινήτων.

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ζητήσει τη συνεργασία των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων προκειμένου να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των 20.000 ακινήτων που δεν δηλώθηκαν ως όφειλαν στη σχετική πλατφόρμα της Αρχής, ώστε να λάβουν τον απαιτούμενο πλέον αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ). Ο αριθμός αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα που αποκτώνται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων φορολογούνται και αυτά ως εισοδήματα από εκμετάλλευση ακινήτων. Δηλαδή, επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος, συντελεστής 35% για τα έσοδα που κυμαίνονται από 12.001 ευρώ μέχρι και 35.000 ευρώ και συντελεστής 45% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ ετησίως.

Φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα

Χιλιάδες ακίνητα άλλαξαν χέρια το 2018. Οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην αγορά κάποιου ακινήτου θα πρέπει στο φετινό έντυπο Ε1 να δηλώσουν τα χρήματα που διέθεσαν για την απόκτησή του. Για όσους διαθέτουν τα εισοδήματα και δικαιολογούν το τεκμήριο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Μπελάδες με την Εφορία θα έχουν όσοι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης της κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή θα φορολογηθούν για μεγαλύτερο εισόδημα και θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο.