Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα τους την Πάτρα, ετοιμάζονται για την τελική φάση της Ολυμπιάδας Ρομποτικής, τον Νοέμβριο, στο Γκιόρ της Ουγγαρίας, εκπροσωπώντας σε αυτή την διοργάνωση την χώρα μας και ελπίζοντας σε διακρίσεις, σε έναν διαγωνισμό όπου θα αναμετρηθούν με τις καλύτερες φοιτητικές ομάδες του κόσμου. 

Πρόκειται για την φοιτητική ομάδα ρομποτικής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που κατέλαβε την πρώτη θέση στον εθνικό τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO-Hellas 2019, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για την συμμετοχή τους στην διεθνή Ολυμπιάδα της Ουγγαρίας. 

Ο προπονητής και εμψυχωτής της ομάδας, Σωτήρης Χριστοδούλου, δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι «η επιτυχία της ομάδας μας δεν είναι τυχαία. Από τον Ιανουάριο, τα παιδιά δουλεύουν πολλές ώρες.

Η διάθεσή τους να ασχοληθούν με κάτι πέραν από τις στενές υποχρεώσεις του φοιτητή και η φλόγα που είδα στα μάτια τους όταν μου πρωτομίλησαν για την ιδέα, ήταν αρκετά για να τους υποσχεθώ πως θα τους υποστηρίξω».

Η ESDALab-WRO σχεδίασε και προγραμμάτισε ένα ρομπότ που μπορεί να χαρτογραφεί, να εντοπίζει και να μεταφέρει μικρούς κύβους ποικίλων χρωμάτων πάνω σε μεγαλύτερους κύβους. Οι μικροί κύβοι αναπαριστούν φυτά με διαφορετικές κλιματικές ανάγκες, ενώ οι μεγαλύτεροι αναπαριστούν διαφορετικό (ρυθμιζόμενο) κλίμα σε ένα πράσινο σπίτι.


Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ότι χρειάστηκε να τροποποιηθεί πολύ συχνά το ρομπότ ώστε να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, η τελική μορφή οριστικοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του διαγωνισμού.

Με αναπτερωμένο το ηθικό, οι φοιτητές εργάζονται αυτές τις ημέρες για να βελτιώσουν την ακρίβεια και την ταχύτητα κίνησης του ρομπότ, με στόχο να ανταγωνιστούν απέναντι σε ομάδες με ασφαλώς μεγαλύτερη παράδοση.

Ο φοιτητής Παναγιώτης Αρβανιτάκης, που εκτελεί και χρέη βοηθού προπονητή, δήλωσε ότι «έχοντας ήδη συμμετάσχει σε παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ντόχα του Κατάρ, γνωρίζουμε ακριβώς τι μας περιμένει και ότι εκεί ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Πιστεύουμε όμως στις δυνατότητές μας και όλοι μαζί ως ομάδα θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».