Είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία και σημαντικό κομμάτι της Πάτρας. Αν θέλεις να μάθεις για ποιους λόγους οι Σκάλες της Αγίου Νικολάου, ξεχωρίζουν, ρίξε μια ματιά παρακάτω...

1) Η θέα είναι εκπληκτική

Ανεβαίνοντας στην κορυφή των σκαλιών και γυρνώντας το βλέμμα προς την πόλη, θα αντικρίσετε μια μοναδική εικόνα. Ολόκληρη η Πάτρα, απλώνεται μπροστά στα μάτια σας, με φόντο το μπλε του Πατραϊκού κόλπου και τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας. Λίγα λεπτά αρκούν για να ταξιδέψετε μακριά, ξεχνώντας τα προβλήματα της καθημερινότητας.

2) Απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα

Η θέα είναι εκπληκτική, όμως, όταν έρχεται η ώρα που ο ήλιος δύει, το θέαμα ξεπερνάει κάθε φαντασία. Τα χρώματα "μπερδεύονται" στον ουρανό και δημιουργούν ένα πίνακα ζωγραφικής, που όμοιό του δεν θα δείτε πουθενά αλλού. Κανένας ζωγράφος, δεν μπορεί να ξεπεράσει, το ταλέντο της φύσης, που με το πινέλο της, μας προσφέρει απλόχερα, εικόνες άξιες θαυμασμού.


Φωτο - panmichos

Φωτο - panmichos

3) Το υπαίθριο στέκι της νεολαίας

Αποτελούν δημοφιλή και πολυσύχναστο προορισμό, ντόπιων και επισκεπτών, που συρρέουν εκεί για βόλτα, αναψυχή και χαλάρωση, ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι πιο νέοι με τις μπύρες τους, "αράζουν" στις σκάλες συζητώντας τα θέματα που τους απασχολούν, επιλέγοντας να περάσουν τον ελεύθερό τους χρόνο έξω, παρά σε κάποια καφετέρια ή κλαμπ.

4) Θερινό σινεμά για τους λάτρεις της 7ης τέχνης 

Συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Οι λάτρεις του κινηματογράφου, μπορούν πλέον, να βλέπουν ταινίες στην ύπαιθρο, κάτω από τα αστέρια. Ο προτζέκτορας στήνεται στη μέση και οι θεατές παίρνουν τη θέση τους, έτοιμοι να απολαύσουν το έργο, σε ένα ιδιαίτερο σημείο της πόλης.


Φωτο - xristoforost98

Φωτο - xristoforost98

5) Σε οδηγούν από την Άνω Πόλη στην Κάτω και το αντίστροφο

Λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους στην Πάτρα, ήταν αναγκαίο να υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά ακριβώς στο κέντρο της! Έτσι, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι στις μετακινήσεις τους, έπρεπε να φτιαχτούν σκάλες για να γεφυρωθεί το υψομετρικό χάσμα μεταξύ της Άνω και της Κάτω πόλης! Μία από αυτές είναι οι Σκάλες της Αγίου Νικολάου.

6) Σημείο φωτογράφισης για τουρίστες και ντόπιους

Στην αρχή είπαμε ότι είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της Πάτρας και είναι αλήθεια. Ο φακός δεν μπορεί να αντισταθεί στην ομορφιά τους και έτσι όλοι καθώς φτάνουν στις σκάλες, βγάζουν το κινητό ή τη φωτογραφική τους μηχανή, για να τραβήξουν μια φωτογραφία. Κάποιοι ποζάρουν έχοντάς τις ως φόντο, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να απαθανατίσουν μόνο τις σκάλες.


Φωτο - GeorgeVog

Φωτο - GeorgeVog

7) Προσδίδουν στην πόλη ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα.

Εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη, αφού είναι από τα σημεία που δεν περνούν απαρατήρητα. Η διαμόρφωσή τους και η τοποθεσία, όπου έχουν κατασκευαστεί, δίνουν στην Πάτρα έναν ακόμη λόγο για να προσελκύσει τουρίστες. Αποτελούν σημαντικό κομμάτι της και γι' αυτό θα πρέπει να έχουν την προσοχή που απαιτείται.

8) Χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αξιοθέατο και ιστορικό μνημείο. Κατασκευάστηκαν το 1934, στην εποχή του Μεσοπολέμου, επί δημαρχίας Βασιλείου Ρούφου, αντικαθιστώντας την προϋπάρχουσα φιδωτή χωμάτινη ανηφόρα που βρισκόταν στο σημείο. Αποτελούν μία από τις κυριότερες τεχνητές κλίμακες (σκάλες) από μια σειρά τέτοιων που βρίσκονται στην Πάτρα, καθώς και χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστικής και φυσικής γεωγραφίας του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο διαιρείται στις λεγόμενες Άνω και Κάτω Πόλη.

9) Για την εντυπωσιακή φωταγώγησή τους

Το βράδυ οι σκάλες αποκτούν μια άλλη γοητεία. Τα φώτα ανάβουν και η εικόνα που δημιουργείται δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Όταν πέφτει το σκοτάδι, είναι η ώρα που επιλέγουν οι περισσότεροι να πάνε εκεί και να καθίσουν με τις ώρες, κάτω από τον ουρανό.


Φωτο - chrispetropoulos1

Φωτο - chrispetropoulos1

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο κέντρο και περάσετε από τις σκάλες, θυμηθείτε όλους τους λόγους που τις κάνουν μοναδικές για την πόλη, βγάλτε το κινητό σας και τραβήξτε μια φωτογραφία!


Φωτο - charoula.ts

Φωτο - charoula.ts