Ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους ελληνιστές που βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο μεταφραστής της ελληνικής λογοτεχνίας Nicola Crocetti , γεννήθηκε στην Πάτρα το 1940. 

Ο λάτρης της ελληνικής λογοτεχνίας και του ελληνικού πολιτισμού πήρε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, την Πέμπτη στις 18 Ιουλίου, έχοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο για την διάδοση του ελληνισμού και των ιδεών του σε όλο τον κόσμο. 

Ο 80χρονος Ιταλός γεννήθηκε στην Πάτρα, με μητέρα που καταγόταν από το Μπεγουλάκι και πατέρα Ιταλικής καταγωγής, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Το όλο κλίμα που επικρατούσε ανάγκασε την οικογένεια του να φύγει από την Ιταλία, ωστόσο, 7 από τα 16 του αδέλφια άλλαξαν υπηκοότητα, βαπτίστηκαν ορθόδοξοι και χρησιμοποίησαν το όνομα Σταυρόπουλος, εκ του Ιταλικού Κρότσε που στα ελληνικά σημαίνει σταυρός. 

Όμως η οικογένεια ξεκληρίστηκε αφού από τα μέλη που δεν έγιναν Έλληνες, ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές το 1946 να φύγουν από την χώρα, με το πλοίο της γραμμής για την Ιταλία, κάτι που έγινε. Η οικογένεια βρέθηκε χωρίς χρήματα στην Ιταλία, τα χρόνια πέρασαν και ο νεαρός Νικολά είχε μέσα του διατηρήσει την αγάπη για κάθε τι ελληνικό. 

Την αγάπη αυτή την αποτύπωσε μέσα από το διάβασμα και τη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας, γνωρίζοντας αργότερα αρκετούς από τους κορυφαίους ποιητές και λογοτέχνες της χώρας συνάπτοντας, μάλιστα, φιλική σχέση με τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο.


Ο Ιταλός από την Πάτρα πριν από 25 χρόνια ίδρυσε τον δικό του εκδοτικό οίκο, τις εκδόσεις Κροτσέτι, που πλέον αποτελεί ένας από τους πιο αναγνωρισμένους στην Ιταλία, έχοντας εξειδίκευση στην ελληνική λογοτεχνία.

Το μηνιαία περιοδικό που εκδίδει ο οίκος του το Poesia, φτάνει τα 20.000 αντίτυπα, ενώ οι εκδόσεις του Κροτσέτι έχουν μεταφράσει στα ιταλικά πάνω από 60 ποιητικές συλλογές Ελλήνων ποιητών, ανάμεσα τους ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Καβάφης και άλλοι. Μάλιστα, ο εκδοτικός οίκος το 2004 δημοσίευσε την δίγλωσση έκδοση "Ανθολογία της σύγχρονης Ελληνικής ποίησης", με επιμέλεια του Filippomaria Pontani.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει διοργανώσει δεκάδες φεστιβάλ ποίησης, ενώ έχει λάβει το Βραβείο Καλύτερου Εκδότη από το Ιταλικό Υπουργείο (Βραβείο Υπουργείου Προεδρίας) και το Βραβείο Μετάφρασης από το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, διατηρεί ακόμα και σήμερα τις επαφές του με την Πάτρα. Την πόλη μέσα από την οποία έμαθε να αγαπάει την Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό.