Το μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με την οργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, τον ερχόμενο Αύγουστο στην Πάτρα είναι οι εγκαταστάσεις. 

Βρισκόμαστε ένα μήνα σχεδόν πριν από την έναρξη των αγώνων και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εγκατάσταση στα σημεία που έχουν οριστεί. Το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία των αδειοδοτήσεων και των παραχωρήσεων από πλευράς δημόσιων φορέων αλλά και των εμπλεκόμενων αθλητικών και ιδιωτών φορέων έχει ολοκληρωθεί και αυτό είναι θετικό. 

Οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, είναι εύκολο να τοποθετηθούν. Είναι τέτοια η φύση τους που οι εργασίες δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν. Θα πρέπει όμως να ξεκινήσουν στα τέλη του Ιουλίου, με δεδομένο ότι στις αρχές Αυγούστου υπάρχουν και τα tests events, εκεί όπου όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα για να δώσει το πράσινο φως η ΔΕΜΑ. 

Το κεντρικό test event θα είναι η επίσημη διοργάνωση του πανελλήνιου πρωταθλήματος beach handball που θα διοργανωθεί στο κεντρικό γήπεδο του Νότιου Πάρκου της Πάτρας, στις 9 και 10 Αυγούστου. Οι τρεις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν έχουν και ονόματα, με βάση το σχεδιάγραμμα και τo master plan.  

Η εγκατάσταση της Πλαζ, στο πρώην κάμπινγκ της ΕΟΤ, εκεί που θα φιλοξενηθούν όλα τα αθλήματα ανοικτών υδάτων, θα ονομαστεί Ήρα. Ο δήμος Πατρέων ήδη έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις του για τη διαμόρφωση των κατάλληλων χώρων. Η κομβική εγκατάσταση της διοργάνωσης στο Νότιο Πάρκο, εκεί που θα φιλοξενηθούν όλα τα αθλήματα της άμμου, θα ονομαστεί Άρτεμις. 

Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση θα γίνει εξάλλου η τελετή έναρξης και λήξης. Ωστόσο, αναμένεται για να προχωρήσουν οι εργασίες η υπογραφή της συνεργασίας μνημονίου με τον ΝΟΠ. Μνημόνιο συνεργασίας θα πρέπει να υπογραφεί και με τη Νίκη Προαστίου, οι χώροι της οποίας θα χρησιμοποιηθούν ως προπονητήριο του beach volley και του beach tennis. 


Η εγκατάσταση για αντίστοιχο προπονητήριο στο beach soccer στον χώρο του ΠΕΑΚ είναι ήδη έτοιμη. Ωστόσο, για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να γίνει ένα spread για να προλάβουμε το test event. Βασικό κομμάτι του εξοπλισμού είναι η άμμος καθώς θα χρειαστούν 3.000 τόνοι τεχνητής άμμου που θα μεταφερθούν με πλοία στο λιμάνι της Πάτρας. 

Ο διαγωνισμός αυτός έχει προχωρήσει και ήδη υπογραφεί με τον ανάδοχο, ενώ αντίθετα ο διαγωνισμός για τις κερκίδες χρειάζεται να επαναδιαπραγματευτεί με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ο εξοπλισμός πάντως των αθλητικών εγκαταστάσεων για τα ναυταθλητικά σπορ έχει εξασφαλιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του και αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεργασία που υπάρχει με τον ΝΟΠ και τον Ιάσoνα. 

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός για τον αθλητικό εξοπλισμό που αφορά τα υπόλοιπα αθλήματα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Άρα καταλήγουμε εκεί που ξεκινήσαμε: Από εδώ και στο εξής χρειάζεται spread.