Μία από τις σημαντικότερες παράκτιες περιοχές της χώρας που οι θαλάσσιες χελώνες σχηματίζουν τις φωλιές τους είναι αυτή του Κυπαρισσιακού κόλπου, στη νοτιοδυτική Ελλάδα, ξεκινώντας δηλαδή από το Κατάκολο και φτάνοντας έως και το Καλό Νερό. 

Πρόκειται για μία απόσταση 44 χιλιομέτρων όπου οι θαλάσσιες χελώνες βγαίνουν στην παραλία για να γεννήσουν τα αβγά τους, κορυφώνοντας το στάδιο της αναπαραγωγής ενός είδους που εξακολουθεί να κινδυνεύει και χρειάζεται ειδική προστασία.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ο Κυπαρισσιακός κόλπος είναι η δεύτερη παράκτια περιοχή σε όλη την Ευρώπη μετά την Ζάκυνθο σε συχνότητα ωοτοκίας θαλάσσιων χελώνων. 

Είναι με λίγα λόγια ένα μέρος που αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας (Caretta - Caretta) σε όλη τη Μεσόγειο, κάτι που από μόνο του δείχνει πόσο σημαντική είναι η διατήρηση του συγκεκριμένου παράκτιου οικοσυστήματος για την συνέχιση και την αναπαραγωγή του είδους. 

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο έχει στήσει και ένα από τα βασικά του προγράμματα του ο "Αρχέλων", ο σύλλογος που έχει απλώσει την δράση του σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Είναι ο σύλλογος που είχε διοργανώσει πριν από μερικό καιρό την επιστροφή  από την Πλαζ της Πάτρας, μιας θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε πληγωμένη στις ακτές της Λέρου, ένα γεγονός που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον δεκάδων Πατρινών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης που χρειάζεται να έχουμε όλοι μας για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας.

Είναι ο σύλλογος, παράλληλα, που έχει ένα κομμάτι διαχείρισης στην παραλία της Καλόγριας για την προστασία του είδους και ταυτόχρονα συνεργάζεται με τον Φορέα Διαχείρισης Υγρότοπων Κοτυχίου και Στροφυλιάς. Έχοντας από την αρχή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχει ιδρυθεί από το 1995 και αυτή τη στιγμή απασχολεί πάνω από 500 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα. 


Πάνω από 2.000 φωλιές σε 44 χιλιόμετρα

Το patrasevents.gr μίλησε για το θέμα της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό κόλπο, με τον υπεύθυνο του προγράμματος του συλλόγου στη συγκεκριμένη περιοχή, τον περιβαλλοντολόγο Γιάννη Χαλκιά που μας υπογράμμισε μεταξύ άλλων τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς για να συμβάλουμε στην όλη προσπάθεια που γίνεται. 

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε η ωοτοκία φέτος τόσο στον Κυπαρισσιακό κόλπο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας όπου οι χελώνες γεννούν τα αυγά τους άργησε να ξεκινήσει εξαιτίας των βροχών του Μαΐου που είχαν σαν αποτέλεσμα να κρυώσουν τα νερά. Η καθυστέρηση αυτή δεν είχε ευτυχώς αρνητικές επιπτώσεις στην ωοτοκία. 

"Μέχρι στιγμής στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου έχουν εντοπίσει 2.000 φωλιές το φετινό καλοκαίρι. Πρόκειται για μία καλή χρονιά στην ωοτοκία και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί η όλη διαδικασία με τους ίδιους ρυθμούς". Σε ότι αφορά το κομμάτι που διαχειρίζεται ο Αρχελών στην περιοχή της Καλόγριας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 16 φωλιές. 

Τι είναι όμως η φωλιά για την ωοτοκία; Όταν λέμε έναν αριθμό φωλιών, αυτό δεν ταυτίζεται με τον αντίστοιχο αριθμό των θαλάσσιων χελωνών. "Οι χελώνες γεννούν κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία κάθε παράκτιας περιοχής, αφήνοντας στην κάθε φωλιά τους τα αυγά από τα οποία βγαίνουν τα μικρά χελωνάκια. Η κάθε χελώνα γεννά κατά μέσο όρο από τρεις με τέσσερις φορές, αλλάζοντας σημεία σε κάθε περιοχή" τονίζει ο Γιάννης Χαλκιάς. 

Η κάθε φωλιά μέσα στην λακκούβα που έχει σκάψει κατά τη διάρκεια της νύχτας η θαλάσσια χελώνα μπορεί να περιέχει 100-120 αυγά, ενώ η θερμότητα του ήλιου βοηθά στην εκκόλαψη τους. Τα αυγά έχουν το μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ πονγκ και παραμένουν στην φωλιά για 50-60 ημέρες. Όταν εκκολαφθούν οι μικρές χελώνες κατευθύνονται προς το μέρος που υπάρχει φως. 


Φωτό - Anna Lama

Φωτό - Anna Lama

Φωτό - Anna Lama

Φωτό - Anna Lama

Τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε;

Πώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς σε όλη αυτή την διαδικασία ή τουλάχιστον να μην την εμποδίσουμε; "Η παραμικρή παρουσία μπορεί να ενοχλήσει τη θαλάσσια χελώνα και να την εμποδίσει στο να πάει να γεννήσει τα αβγά της" τονίζει ο Γιάννης Χαλκιάς.

"Είναι καλύτερο όταν ο ήλιος ξεκινάει να δύει, την ώρα δηλαδή που ετοιμάζονται να βγουν οι χελώνες από την θάλασσα για να πάνε στη άμμο και να γεννήσουν, να φεύγουμε από τις παραλίες εκείνες που ξέρουμε ότι υπάρχει ωοτοκία. 

Και είναι επίσης εξίσου σημαντικό να μην κατεβαίνουμε με τα οχήματα μας στις αμμώδεις παραλίες αφού πέρα από ότι το ότι μπορούμε να πατήσουμε τα αβγά που έχουν γεννήσει την προηγούμενη νύχτα οι θαλάσσιες χελώνες, καταστρέφουμε έτσι τις αμμοθίνες, αφαιρώντας έτσι μακροπρόθεσμα την δυνατότητα στις θαλάσσιες χελώνες να σκάψουν για να αφήσουν τα αβγά τους εκεί.

Είναι πράγματα που οφείλουμε να ξέρουμε και να πράττουμε εφόσον θέλουμε τη συνέχιση του είδους". Πάντως, η φετινή ωοτοκία πάει αρκετά καλά και αυτό είναι σημαντικό. 


Φωτό - Kostas Papafitsoros

Φωτό - Kostas Papafitsoros

Φωτό - Kostas Papafitsoros

Φωτό - Kostas Papafitsoros

Φωτό - Kostas Papafitsoros

Φωτό - Kostas Papafitsoros

(Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα του συλλόγου στο διαδίκτυο).