Οι σκηνίτες Ρομά και αυτό το καλοκαίρι δεν λένε να εγκαταλείψουν την παραλιακή ζώνη της Πάτρας, κάνοντας κατάληψη σε διάφορα σημεία της, ξεκινώντας από τον Κόκκινο Μύλο και φτάνοντας έως το ύψος το κολυμβητηρίου της Αγυιάς, στο πάρκο των Μεσογειακών Αγώνων. 

Εκεί βέβαια έχουν μία σχεδόν μόνιμη κατασκήνωση είναι κοντά στον Φάρο, στο πάρκο του Αγίου Ανδρέα, δίπλα από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ. Υπάρχουν μέρες που πραγματικά οι Ρομά που διαμένουν εκεί, έχουν μετατρέψει τον χώρο σε κάμπινγκ. Στήνουν τις σκηνές τους, απλώνουν την μπουγάδα τους και όταν φεύγουν αφήνουν και τα σουβενίρ τους, σκουπίδια, σακούλες, κανά ρούχο και όλα τα σχετικά. 

Μάλιστα, κατά διαστήματα, φέρνουν και τις παρέες τους αφού, σύμφωνα με Πατρινούς που περνούν από εκεί, υπάρχουν μέρες που οι σκηνίτες αυξάνονται. Πέρα από τους σκηνίτες, υπάρχουν βέβαια και αυτοί που έχουν στήσει το... σπιτικό τους στο δημοτικό πάρκινγκ, μένοντας άλλοι σε αυτοκίνητα, άλλοι σε σκηνές και άλλοι όπως βολεύονται. 

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις οικογένειες που διαμένουν εκεί σε σχεδόν μόνιμη βάση. Πιο "τουρίστες" δείχνουν να είναι αυτοί που κατά διαστήματα μένουν στο πάρκο του Κόκκινου Μύλου, στον χώρο που έφτιαξε η δημοτική αρχή για τις ανάγκες των κατοίκων των λαϊκών συνοικιών της νότιας Πάτρας, έτσι ώστε να έχουν μία έξοδο προς την θάλασσα. 

Πηγαίνοντας όμως κανείς εκεί τις περισσότερες φορές θα δει διάφορες ομάδες Ρομά να έχουν κάνει κατάληψη στον χώρο, ενώ σύμφωνα με όσα τονίζουν κάτοικοι της περιοχής τα φανάρια και τα μεταλλικά αντικείμενα που υπάρχουν στην κοντινή πλατεία των Ιτεών, έχουν εξαφανιστεί, φαινόμενο φυσικά που ισχύει και τους χειμερινούς μήνες. 

Υπάρχουν όμως και άλλοι Ρομά που προτιμούν την βόρεια πλευρά της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, στήνοντας κατά καιρούς τις σκηνές και τα βαν τους, πότε κοντά στο "βούρκο" του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς και πότε στο εγκαταλειμμένο πάρκο των Μεσογειακών Αγώνων (έρχονται και αυτοί), στο ύψος της Τερψιθέας.

Αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πραγματικοί επισκέπτες, έρχονται, δηλαδή, από διάφορα μέρη, κάθονται για λίγο και στη συνέχεια αποχωρούν, χωρίς προφανώς να έχουν αφήσει κάτι στην τοπική οικονομία, πέρα από τις ακαθαρσίες και τις φθορές που κάνουν. 

Μιλάμε για σημεία της παραλιακής ζώνης που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες και επισκέπτες, μιλάμε για χώρους που στερούνται ουσιαστικά οι συμπολίτες από τη στιγμή που δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί, μιλάμε για μέρη που χρειάζεται να διαμορφωθούν εν όψει των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει η Πάτρα. 

Το ερώτημα φυσικά είναι ένα και το αυτό: Τι κάνουν οι αρμόδιοι για την κατάληψη των σημείων αυτών της παραλιακής ζώνης;Και από αυτό προκύπτουν και άλλα. Γιατί δεν εφαρμόζεται ο σχετικός νόμους για αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους; Ποιοι έχουν την ευθύνη; Και σε τελική ανάλυση, γιατί είμαστε αναγκασμένοι να ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις;