Μια πολιτιστική εκδήλωση όταν στηθεί καλά και αποκτήσει μία εξωστρέφεια, τότε μπορεί να φέρει μια άλλη τουριστική πνοή στην κάθε περιοχή, χαρίζοντας εκτός από θέαμα, ζωή στην αγορά της. 

Το παράδειγμα του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιώνες της Ελίκης Διακοπτού, είναι το πλέον χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνει την παραπάνω άποψη. 

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ στο οποίο παίρνουν μέρος περισσότερα από 900 μέλη χορευτικών ομίλων και ομάδων που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, από την Παραγουάη, την Ουκρανία, την Γεωργία, την Τουρκία, τον Παναμά, την Βραζιλία, την Βουλγαρία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, την Αργεντινή, την Κένυα, την Κολομβία, την Κίνα, τις Φιλλιπίνες, την Σερβία, την Ινδονησία, το Νεπάλ, αλλά και από δικά μας μέρη, όπως η Λαμία, η Πάτρα, το Ηράκλειο ή την Λάρισα. 

Η πλατεία Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο μετατρέπεται έτσι σε ένα διεθνές πολιτισμικό σταυροδρόμι, με την κάθε ομάδα και τον κάθε τόπο να παρουσιάζει μέσα από τον χορό την δική του κληρονομιά και τη δική του κουλτούρα, στοιχεία που αναδεικνύουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε μέρους ή της κάθε χώρας. 

Η διοργάνωση αυτή έχει ξεκινήσει από τις 5 Ιουλίου και ολοκληρώνεται απόψε 16 Ιουλίου, χαρίζοντας όλες αυτές τις ημέρες στους Αιγιώτες θέαμα, πολιτισμό και χορό. Τις επιδείξεις των χορευτικών τμημάτων που έχουν παρελάσει από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν παρακολουθήσει όλες αυτές τις ημέρες γύρω στους 10.000 θεατές. 

Μεταξύ αυτών πρέσβεις από τη Βραζιλία, από την Ινδονησία, από την Ουκρανία, από τον Παναμά που ήρθαν στο Αίγιο αποκλειστικά και μόνο για το φεστιβάλ. Παράλληλα, το φεστιβάλ γέμισε τα ξενοδοχεία της περιοχής έξω από το Αίγιο, σε μέρη όπως του Ριζόμυλου, των Νικολεΐκων, της Ροδιάς, της Τέμενης και του Ελαιώνα, με τους χορευτές - μέλη των ομάδων να τα κατακλύζουν όλες αυτές τις ημέρες. 


Φωτό - Perdikis Productions

Φωτό - Perdikis Productions

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα χρήματα που σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται να αφήσει στην τοπική οικονομία το φεστιβάλ από τη διαμονή των χορευτών, από τους θεατές που ήρθαν στο Αίγιο και γενικότερα από τις αγορές και τα ψώνια που έκαναν οι επισκέπτες τις ημέρες της διεξαγωγής του ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από θετικά, ειδικότερα για την φετινή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν όπου ο τουρισμός και η οικονομία γενικότερα του Αιγίου έχουν πληγωθεί βάναυσα από τους τόνους με τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους της όμορφης γείτονας πόλης. 

Με λίγα λόγια οι Ίωνες βοήθησαν στο να σωθεί κάπως η παρτίδα που λόγω των καταστάσεων είναι δύσκολη για το Αίγιο. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται απόψε με τις χορευτικές ομάδες από την Ιρλανδία, τη Θεσσαλονίκη (Αυγή Λαγκαδά), την Αργεντινή, την Κίνα, την Σλοβακία, τα Χανιά (Βρακοφόροι), την Λαμία, την Βουλγαρία, την Κολομβία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες και την Κένυα. Στο τέλος θα γίνει απονομή αναμνηστικών και δώρων προς όλες τις συμμετέχουσες χορευτικές αντιπροσωπείες.

(Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Πελοπόννησος").