Η Μονεμβασιά ή Μονεμβασία είναι η ιστορική πόλη της Λακωνίας στην ανατολική Πελοπόννησο και βρίσκεται στον ομώνυμο βράχο της Μονεμβασιάς όπου υπάρχει και το πολύ γνωστό μεσαιωνικό φρούριο.

Στην ουσία ο βράχος αποτελεί μικρή νησίδα που συνδέεται με την ξηρά με στενό λαιμό μήκους 400 μέτρων.

Η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς είναι ένας ζωντανός μεσαιωνικός οικισμός, διατηρημένος με άψογο τρόπο. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και βασικό σταθμό για κάθε περιηγητή της Πελοποννήσου. Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την άγγιξε το πέρασμα του χρόνου.

Στην πόλη αριστερά βρίσκεται το σπίτι του Μονεμβασίτη, ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου. Στη συνέχεια, ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι, ο δρόμος της αγοράς που οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Απέναντι το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασιάς. Από εδώ διακλαδίζονται οι δρόμοι προς όλες τις γωνίες του Κάστρου. 

Όσον αφορά τη Νέα Μονεμβασιά; Χτισμένη στη σκιά του βράχου, η νέα πόλη είναι ένας ζωντανός τουριστικός οικισμός με μεγάλη ποικιλία σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και καφέ μπαρ. Η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και συνδέεται με συνεχή δρομολόγια λεωφορείου.


Βίντεο: Κώστας Γκέρτζος