Απαλλαγή για την κατηγορία της δωροδοκίας λόγω της εφαρμογής του Νέου Ποινικού Κώδικα πρότεινε η εισαγγελέας στη δίκη για την υπόθεση της Siemens, ζητώντας την ενοχή για 22 από τους 54 κατηγορούμενους μόνον για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η Εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά η οποία αγόρευσε και πάλι στη δίκη της Siemens, λόγω της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, στηλίτευσε τις νέες ρυθμίσεις που μετέβαλαν σε πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία οδηγώντας σε απαλλαγή τους υπευθύνους της γερμανικής εταιρίας και λοιπούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ παράλληλα πρότεινε την απαλλαγή του Θεόδωρου Τσουκάτου, καθώς όπως υποστήριξε, δεν αποδείχθηκε η σε βάρος του κατηγορία.

Κατά την εισαγγελέα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα οι υπάλληλοι και τα στελέχη του ΟΤΕ δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα πλέον, αλλά στον ιδιωτικό και ως εκ τούτου αλλάζει γι αυτούς το ποινικό πλαίσιο της παραγραφής.

Όμως κατά την κρίση της Εισαγγελέως, «η συμπεριφορά τους είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα είναι αξιόποινες», ωστόσο η κατηγορία της δωροδοκίας έχει υποπέσει - ακόμα και για τον ιδιωτικό τομέα- σε παραγραφή.

Για 22 εκ των κατηγορουμένων ωστόσο η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή τους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ'επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός, Ζαν Κλωντ Οσβαλντ και άλλοι.

Για τον Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε, ότι δεν αποδείχθηκε οτι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ.