Το πιο κοσμοπολίτικο και πιο γνωστό νησί στις Βόρειες Σποράδες είναι η Σκιάθος.

Είναι προικισμένη από τη φύση με τη πυκνή βλάστηση που καλύπτει σχεδόν όλο το νησί με πευκοδάση και ελαιώνες, που ακουμπάνε στις θάλασσές της. Η Σκιάθος αναφερόταν και αναφέρεται μέχρι σήμερα με το ίδιο όνομα, από το γεωγράφο Στραβώνα μέχρι τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο.

Η λαϊκή ετυμολογία της ονομασίας της προέρχεται από τη σκιά του όρους Άθωνα, με το οποίο συνορεύει. Βρίσκεται βορειοδυτικά στο Αιγαίο και αποτελεί το δυτικότερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων. Συνορεύει από τα ανατολικά με τη Σκόπελο, από την οποία χωρίζεται με το δίαυλο της Σκοπέλου και δυτικά με τις ακτές της Μαγνησίας από τις οποίες χωρίζεται με το δίαυλο της Σκιάθου.

Έχει στηρίξει την οικονομία της τα τελευταία χρόνια κυρίως στον τουρισμό και διαθέτει πολύ καλή υποδομή σε καταλύματα που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις και είναι από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς με εξαιρετική νυχτερινή ζωή. Η Σκιάθος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα από Πελασγούς και αργότερα πιθανόν και από Κρήτες.