Μια «τραγικωμωδία» που υπογράφει η Σάλι Πότερ και η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να διαδραματίζεται σε μια θεατρική σκηνή, ακόμη κι αν δεν έχει τίποτα από την επιτήδευση ή το τεχνητό ενός θεατρικού, παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ, για την ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, στο χώρο του 20ου Γυμνασίου της Περιβόλας.

Οι ήρωες  συναντιούνται στην «σκηνή» ενός σπιτιού του Λονδίνου και μεταξύ κουζίνας και μπάνιου, σαλονιού και αυλής, παίζουν τα δικά τους κωμικοτραγικά δράματα. Αυτά που αν τα δεις συνολικά, τα ονομάζουμε ζωή.

Οι καλεσμένοι (αλλά και οικοδεσπότες), σε αυτό το πάρτι είναι όλοι «προβληματικοί» και οι καταστάσεις θα τους σπρώξουν στα όριά τους, σε ένα φιλμ που μετρά στα βασικά υλικά του το βιτριολικό χιούμορ, μια σφιχτή πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, καίριες παρατηρήσεις κι απολαυστικές ανατροπές.

Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η Τζάνετ, μια πολιτικός της αντιπολίτευσης η όποια μόλις έγινε υπουργός υγείας της σκιώδους κυβέρνησης και η οποία καλεί μερικούς φίλους για να το γιορτάσει. Μόνο που όσο εκείνη ετοιμάζει τα βολ-ο-βαν στην κουζίνα, ο σύζυγός της Μπιλ αλλάζει δίσκους και πίνει κρασί στο σαλόνι, βυθισμένος στις σκέψεις του και στις …αποκαλύψεις που ετοιμάζει. Όταν οι φίλοι φτάσουν, ο καθένας με τα δικά του θέματα (συχνά με την μορφή του ετέρου του ήμισυ), το πάρτι θα πάρει μια απροσδόκητη τροπή και θα ακροβατεί στο χείλος της καταστροφής και της τραγωδίας, για τα 71 λεπτά που διαρκεί το φιλμ.


Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο, αυτή είναι μια ταινία ηθοποιών, με την Κρίστιν Σκοτ Τόμας και τον Τίμοθι Σπολ εξαιρετικούς στους ρόλους του βασικού ζευγαριού, την Τσέρι Τζόουνς και την Έμιλι Μόρτιμερ άψογες στον ρόλο των λεσβιών που περιμένουν - απροσδόκητα – τρίδυμα, την Πατρίτσια Κλάρκσον να κλέβει την παράσταση στον ρόλο της πρώην ιδεαλίστριας και πλέον απόλυτα κυνικής καλύτερης φίλης και τον Μπρούνο Γκανζ να το διασκεδάζει και να μας διασκεδάζει σε αυτόν ενός new age θεραπευτή.

Η ταινία  απέσπασε το Βραβείο Guild Film Prize στο Φεστιβάλ του Βερολίνου ενώ ήταν υποψήφια και για την Χρυσή Άρκτο.

Ηνωμένο Βασίλειο, 2017

Σκηνοθεσία: Σάλι Πότερ

Σενάριο: Σάλι Πότερ

Πρωταγωνιστούν: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τίμοθι Σπολ, Μπρούνο Γκανζ, Τσέρι Τζόουνς, Εμιλι Μόρτιμερ, Κίλιαν Μέρφι

Διάρκεια: 71’

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ