Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μην έχουμε μία στη τσέπη ή να έχουμε μπροστά μας τρέχουσες υποχρεώσεις και λογαριασμούς για να πληρώσουμε, όμως, τις διακοπές μας θα βρούμε τον τρόπο για να τις πάμε, έστω και για λίγες μέρες. 

Σύμφωνα μάλιστα με τους ανθρώπους των τουριστικών γραφείων της Πάτρας, το φετινό καλοκαίρι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Πατρινούς για να κλείσουν τουριστικά πακέτα στα Επτάνησα.

Τα νησιά που κυριαρχούν φέτος στις προτιμήσεις των Πατρινών είναι κυρίως αυτά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, γεγονός που αποδίδεται στην ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει την Πάτρα με τα δύο αυτά μέρη. 

Αρκετοί μάλιστα που ταξιδεύουν για Κεφαλονιά και Ιθάκη, προτιμούν να μην έχουν μαζί τους κάποιο μεταφορικό μέσο, μειώνοντας έτσι τα ναυτιλιακά έξοδα, νοικιάζοντας στον προορισμό τους ένα όχημα για τις μετακινήσεις τους.

Η γραμμή που συνδέει την Πάτρα με την Κεφαλονιά και την Ιθάκη έχει αφήσει φέτος το νησί της Ζακύνθου σε δεύτερη μοίρα, ένα μέρος που παλιότερα ήταν το κυρίαρχο στις προτιμήσεις των διακοπών των Πατρινών. Από εκεί και πέρα ένα κλασικό μέρος για τους Πατρινούς είναι η Λευκάδα, ενώ τελευταία έχουν ανέβει αρκετά στις προτιμήσεις τους η Πάργα και τα Τριζόνια. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα μας λέει ο πρόεδρος του συνδέσμου των τουριστικών γραφείων της Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Τελώνης, είναι αρκετοί Πατρινοί που επιλέγουν πιο κοντινά μέρη, αποφεύγοντας τις μεγάλες μετακινήσεις και τα πλοία.

"Μεγάλη πέραση φέτος το καλοκαίρι έχουν τα μέρη που βρίσκονται στην ακτογραμμή της Ηλείας" τονίζει. "Πρόκειται για μέρη που έχουν φυσική ομορφιά, όμορφες παραλίες και οι υπηρεσίες δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαμβάνουν ήσυχες διακοπές". 

Το φετινό καλοκαίρι ψηλά στις προτιμήσεις ορισμένων Πατρινών είναι η Δυτική Αχαΐα και ειδικότερα η Καλόγρια, σε ένα μέρος που πλέον εκτός από ξενοδοχεία υπάρχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην άλλη πλευρά της Δυτικής Ελλάδος, πάνω από την Πάτρα και την Ναύπακτο, είναι πολλοί που επιλέγουν τα Γαλαξίδι και την Ιτέα, αλλά και τα υπόλοιπα όμορφη μέρη της Φωκίδας, όπως το Μοναστηράκι ή τον Άγιο Νικόλαο. 

"Είναι μέρη που μοιάζουν με νησιά, χωρίς να είναι νησιά" συμπληρώνει ο κ. Τελώνης. Το σημαντικό είναι ότι το φετινό καλοκαίρι οι Πατρινοί μετά από χρόνια δείχνουν να έχουν ένα έντονο ενδιαφέρον για τις διακοπές τους.


Ο εσωτερικός τουρισμός και οι Παράκτιοι Αγώνες

Όμως ανεβασμένος είναι φέτος και ο εσωτερικός τουρισμός στην Αχαΐα, στους Έλληνες επισκέπτες δηλαδή που επιλέγουν για τις διακοπές τους την περιοχή μας. 

Σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και η κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που πλέον έχουν μειώσει τις αποστάσεις, ενώ ένας ακόμα παράγοντας στο φετινό καλοκαίρι που έχει παίξει θετικό ρόλο στον τουρισμό είναι η διοργάνωση στην Πάτρα των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. 

"Ήδη τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν αυξημένες κρατήσεις και η πληρότητα τους για τις μέρες της διοργάνωσης φτάνει το 85% με 90%" τονίζει ο κ. Τελώνης, ενώ πέρα από τις αποστολές των ομάδων που θα καταλύσουν στα ξενοδοχεία θα έρθει και επιπλέον κόσμος για να δει τους αγώνες ή ένα μέρος αυτών.