Στην ιταλική, το παγωτό λέγεται gelato (τζελάτο). Μόνο που το βιομηχανικό παγωτό δεν έχει και πολύ σχέση με το πραγματικό παγωτό, που στην περίπτωσή μας το βρίσκουμε πλέον στις τζελατερίες και στο σπίτι μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις βασικές διαφορές που θα σας κάνουν να αναζητάτε το πραγματικό γευστικό δροσερό αριστούργημα, όπως αναφέρει το altsantiri:

Το βιομηχανικό παγωτό έχει από 15 έως και 26 % λιπαρά, ενώ το gelato περιέχει από 6 έως και 10% λιπαρά.
Τα λιγότερα λιπαρά δεν σημαίνει λιγότερη γεύση. Το gelato είναι λιγότερο σταθερά κατεψυγμένο από το παγωτό, με αποτέλεσμα να λιώνει πιο γρήγορα στο στόμα, δίνοντας όλη τη γεύση αμέσως.
Το gelato έχει πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα από το παγωτό: το βιομηχανικό παγωτό παράγεται με ανάμειξη κρέμας γάλακτος, γάλακτος και ζάχαρης, προσθέτοντας στη συνέχεια αέρα που διπλασιάζει τουλάχιστον την ποσότητα του προϊόντος (100 -130% αερας). Ο αέρας από την άλλη που προστίθεται στο gelato φτάνει το έως το πολύ 30%, με αποτέλεσμα μια πιο πλούσια και κρεμμώδη γεύση.
Το βιομηχανικό παγωτό σερβίρεται σε θερμοκρασίες -18 έως και -21 βαθμούς Κελσίου, ενώ το gelato σε θερμοκρασίες 14 έως 16 βαθμούς, με αποτέλεσμα καλύτερη γεύση χωρίς την αίσθηση του παγώματος.
Η διατήρηση του gelato δεν ξεπερνά τις μερικές ημέρες στο κατάστημα (με ακόμα περισσότερες βέβαια στην οικιακή κατάψυξη), όταν αντίστοιχα στο βιομηχανικό παγωτό μπορεί να φτάσει έως και τα 1,5 – 2 χρόνια από την παράγωγη του (!).
Το βιομηχανικό παγωτό χρησιμοποιεί γάλα σε σκόνη, κατεψυγμένη κρεμά γάλακτος, αρωματικές και χρωστικές πρώτες ύλες ενώ το gelato συνήθως φτιάχνεται από πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, χωρίς πρόσθετες αρωματικές και χρωστικές ύλες.
Στην περίπτωση των σορμπέ, που καμία σχέση δεν έχει με τις γρανίτες, πρόκειται για ένα επιδόρπιο που παρασκευάζεται από χυμό ή πουρέ φρούτων, γι΄ αυτό και είναι και αυτό με τις λιγότερες θερμίδες.