Ο συγγραφέας της μεγάλης θεατρικής επιτυχίας «Η πόρνη από πάνω» Αντώνης Τσιπιανίτης, η σπουδαία ηθοποιός Φωτεινή Ντεμίρη και η διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Ρέινα Εσκενάζυ συναντώνται στην παράσταση «Η μητέρα του αγίου», ένα θεατρικό μονόλογο μιας καταπιεσμένης γυναίκας, που όμοια της δεν έχουμε ξαναδεί στο θέατρο. 

Η ζωή της Ευσεβίας, της ηρωίδας, ανατρέπεται δραματικά, όταν ο γιος της, ένα μοναχικό παιδί, της ανακοινώνει ότι θα γίνει μοναχός. Ρίχνοντας στους μοναχούς το βάρος για την απόφαση του γιου της, η Ευσεβία καταστρώνει ένα διαβολικό σχέδιο εκδίκησης: την δολοφονία των μοναχών του μοναστηριού. Το όνομα της Ευσεβίας είναι συμβολικό, γιατί έχει μεγαλώσει σε ένα θρησκευτικό περιβάλλον και ήταν πάντα ευσεβής και υπάκουη. Μη μπορώντας, όμως, να αντέξει άλλο να την πηγαίνει η ζωή όπου θέλει αυτή, την παίρνει στα χέρια της. Φυσικά ο αγώνας της έχει μεγάλο κόστος και το πληρώνει πάρα πολύ ακριβά.

Το κείμενο είναι ευαίσθητο, ευρηματικό, ανατρεπτικό, καυστικό και διεισδυτικό, περικλείοντας όλα τα στοιχεία των μικρών κοινωνιών, πολλά από τα οποία τα συναντάμε και στη σημερινή μας καθημερινότητα. Πρόκειται για μια εκ βαθέων εξομολόγηση μιας δυνατής κι αδύναμης, στωικής και μανιασμένης, παρατημένης και διεκδικητικής γυναίκας, που εκφράζεται, όπως βιώθηκε και η ζωή της: με συγκίνηση και χιούμορ, παθητικότητα και θυμό, ειλικρίνεια και προσποίηση, αμεσότητα και πονηριά, πρόκληση και μετάνοια. Η σκηνοθεσία λιτή και ταιριαστή αναδεικνύει τον λόγο και καθοδηγεί υποδειγματικά την ηθοποιό. 


Αυτό που σημαδεύει, όμως, την παράσταση είναι η ερμηνεία της Φωτεινής Ντεμίρη. Η ηθοποιός σε κάνει να γελάς, να κλαις, να συγκινείσαι, να αναρωτιέσαι, να προβληματίζεσαι, σε κάνει μάρτυρα μιας ολόκληρης εποχής, μιας γειτονιάς, μιας οικογένειας, με μια αλήθεια σαν να τη βλέπεις στην αυλή ή το σαλόνι του σπιτιού της. Βαθιά ανθρώπινη, ευαίσθητη, με απίστευτες εναλλαγές εκφράσεων, τόνων και διαθέσεων, κατάφερε να στήσει ένα χαρακτήρα με όλα τα στοιχεία της πολυπλοκότητάς του και τις αντιφατικές του εκφάνσεις. Επιπλέον, μεταπηδούσε από τον ένα ρόλο στον άλλο, με μεγάλη ευκολία.

Η παράσταση διαρκεί εβδομήντα λεπτά, αλλά, όταν τελειώνει, αισθάνεσαι ότι θα ήθελες κι άλλο. Μία από τις καλύτερες παραστάσεις που ήρθαν φέτος στην Πάτρα και μακάρι να επιστρέψει τη νέα σαιζόν.

«Η μητέρα του αγίου»

Συντελεστές:

Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης
Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ
Σκηνικά: Γιώργος Λιντζέρης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική Επιμέλεια: Βασίλης Κωνσταντουλάκης
Φωτογραφίες Παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: R.M.LIGHT

Παίζει η Φωτεινή Ντεμίρη.

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Θέατρο Επίκεντρο+ (Νόρμαν 16 & Αγ. Διονυσίου), τηλ. 2610 46 10 50