Οι σημαντικές ανακαλύψεις που  έγιναν  στην βραχονησίδα Δασκαλιόν, δίπλα στην νήσον Κέρον. 10 ν. μίλια δυτικώς της Αμοργού, από επιφανείς Αρχαιολόγους  Έλληνες και ξένους με  επικεφαλής τον Καθηγητήν Κόλιν Ρένφριου, αφήνουν άφωνην την ανθρωπότητα. Το κτηριακόν συγκρότημα που ανακαλύφθηκε «αλλάζει την αντίληψη των αρχαιολόγων για την προϊστορικήν Ελλάδα» επισημαίνει άρθρον που δημοσιεύτηκε στην Βρετανικήν εφημερίδα INDEPENDENT στις 10 Ιουλίου και αποτελεί ύμνον για την τεχνικήν του έργου αλλά και τις ασύλληπτες δυνατότητες των Ελλήνων  τεχνικών και ναυτικών εκείνης της εποχής.

Η ανακάλυψη έφερε στο φως ένα τεράστιον θρησκευτικόν ιερόν αποτελούμενον από  60 και πλέον κτηριακά συγκροτήματα. Πρόκειται για το αρχαιότερον και μοναδικόν μνημειακόν συγκρότημα κτηρίων που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον Ελληνικόν χώρον!! Αποτελεί μέγαν άθλον αλλά και μέγιστον έπαινον για τον Κυκλαδικόν Πολιτισμόν, που εσχάτως τον καταβαραθρώσαμεν!!

Την προσπάθειαν και τους μόχθους για την κατασκευήν αυτού του έργου δεν είναι δυνατόν να την συλλάβει ανθρώπινος νους. Μερικά στατιστικά στοιχεία είναι ικανά να δείξουν την τεχνικήν αλλά και την δυναμικήν των Κατοίκων των νησιών γύρω από την Κέρον. Αναφρόμεθα στο 3.200 π.Χ. και έχομεν.

Μάρμαρα. Χρειάσθηκαν για τα οικήματα περίπου  10.000 τόννοι μαρμάρου και δη κάτασπρον, (το άσπρον επισημαίνεται για λαμπρότητα) το οποίον μεταφέρθηκε από την Νάξον!

Διαδρομές. Πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Νάξου και Δασκαλιού 3.500 θαλασσινά ταξίδια!

Διάρκεια. Κάθε ταξίδι απαιτούσε 5 ώρες και οι κωπηλάτες ήταν 24!

Απόσταση. Συνολικώς τα ταξίδια για την μεταφοράν του μαρμάρου ανήλθαν σε 45.000  ν. μίλια! δηλ.  5 ½ φορές όσον η απόσταση Πειραιάς  - Αυστραλία!!

Πρόκειται για κάτι το ασύλληπτον  και μάλιστα στην πρώιμην εποχήν του χαλκού, επισημαίνει ο Καθηγητής  στο Πανεπιστήμιον του Σαουθάμπτον Τζούλιαν  Γουάιτραϊτ,  ειδικός σε ναυτικά θέματα. Αναμφιβόλως  είναι η μεγαλύτερη προϊστορική  ναυτική  επιχείρηση μεταφοράς που ήλθε στο φως σε ολόκληρον τον κόσμον!!! προσθέτει ο προμνησθείς Καθηγητής.

Ας επιχειρήσει ο κάθενας μας να συλλάβει τον τρόπον και όγκον μεταφοράς των μαρμάρων,  όταν τα ταξίδια τότε γινόταν σχεδόν με μονόξυλα!  ή μήπως είχαν εκλεκτά πλοία και δεν το γνωρίζομεν; Ο Μινωικός Πολιτισμός (2.600 - 1.100)  ανεπτύχθη και επεκράτησε χάρις στο εμπόριον  και τα ναυτικά ταξίδια. Είναι  όμως 1.000 χρόνια μεταγενέστερος αναφορικώς με τα ταξίδια  Κέρος – Νάξος,  που αναφέρονται στο 3.200 π.Χ.!! Η άποψη ότι ο Κυκλαδικός Πολιτισμός προϋπήρχεν του Μινωϊκού, μάλλον ένα ισχυρά και το επιβεβαιούν οι ανακαλύψεις στο Δασκαλιόν.

Οι πρώιμοι Έλληνες όπως αποδεικνύεται από τις αποκαλύψεις στην βραχονησίδα Δασκαλιόν, ήσαν  πολύ πιο οργανωμένοι τεχνικώς και πολιτικώς πολύ προηγμένοι από ότι μέχρι τώρα πιστεύεται.

Ακόμα αναφέρεται ότι η Κέρος στην αρχαιότητα ήταν σε μεγίστην εκτίμηση  και σεβασμόν ως Ιερόν του Απόλλωνος πριν την Δήλον, η οποία ανεφύη πολύ αργότερα.

Οι Έλληνες πρέπει  να είμεθα υπερήφανοι για το μέγα τεχνικόν έργον που ανεκαλύφθη και για την τεχνικήν μεταφοράς υλικών.

Οι Κυκλαδίτες επίσης να είναι υπερήφανοι γιατί ανέδειξαν μοναδικόν Πολιτισμόν,   επίσης και οι Αμοργιανοί και οι Ναξιώτες για τους ναυτικούς τους. Θαλασσόλυκοι μετέφεραν χιλιάδες τόννους μάρμαρον στο φουρτουνιασμένο Νότιον Αιγαίον.

Άτομα γνωρίζοντα την ναυτιλίαν, τα ταξίδια, την τεχνικήν μεταφοράς ογκωδών βαρών, κατέστησαν οι πρωτοπόροι και ποδηγέτες όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε  ολόκληρον τον κόσμον!

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Υ.Γ. Το άρθρον ανέδειξε ο έγκριτος ιστότοπος iefimerida.gr, την οποίαν και συγχαίρομεν.