Η αλλαγή της κυβέρνησης και του πολιτικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί με την Νέα Δημοκρατία να κερδίζει τις εκλογές, έχει φέρει άλλη πνοή στην εστίαση και στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως άλλωστε κάθε αλλαγή, πνοή που έχει να κάνει κυρίως με τον ψυχολογικό τομέα μέχρι στιγμής, παρά με κάτι ουσιαστικό. 

Οι διεκδικήσεις των επιχειρηματιών της εστίασης και ειδικότερα των επαγγελματιών της περιοχής δεν αλλάζουν έτσι και αλλιώς, παραμένουν ίδιες, όποιος και να ασκεί την εξουσία. Το κυρίαρχο ζήτημα για τους επαγγελματίες εστίασης πλέον έχει να κάνει με τις ασφαλιστικές εισφορές, από τη στιγμή που το 23% του ΦΠΑ μειώθηκε με τις αποφάσεις που είχε πάρει τελευταίως η απερχόμενη κυβέρνηση. 

"Πληρώνουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη για ένα σύστημα που μέχρι τώρα δεν προσφέρει κάτι και μοιάζει σαν ένα τρύπιο κουβά" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου. "Αυτό θα πρέπει να σταματήσει.

Ζητάμε να μην θιχτούν σε τίποτα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων μας αφού για μας αποτελούν τη ψυχή των καταστημάτων μας, αλλά θέλουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που μας έχουν γονατίσει ως κλάδο". 

Η δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι σε βάθος τετραετίας θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 25%. '"Αυτό για μας δεν λέει και πολλά πράγματα. Είναι κάτι μακροπρόθεσμο τη στιγμή που εμείς ζητάμε μία λύση στο θέμα μας άμεση". Το άλλο ζήτημα έχει να κάνει με το συντελεστή του ΦΠΑ.  

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί ότι από το 2020 και μετά το 13% θα ισχύσει για όλα τα είδη της εστίασης, αφήνοντας μάλιστα και ένα παραθυράκι για το 11%. Η εστίαση από την άλλη επιμένει στην πτώση του συντελεστή σε ένα μονοψήφιο νούμερο, της τάξεως του 8%. Ο κ. Στεργίου τονίζει: "Ας χαμηλώσει τον συντελεστή και ας σκληρύνει το ποινολόγιο για αυτούς που δεν πληρώνουν, όχι γιατί δεν έχουν, αλλά από άποψη στρατηγικής.

Ας εφαρμόσει για αυτή την κατηγορία προσωποκρατήσεις ή και κλείσιμο καταστημάτων, μειώνοντας έτσι τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν αυτοί οι λίγοι στους πολλούς που πληρώνουν και είναι νομοταγείς".

Όλα χρειάζονται ένα μέτρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ. "Το κράτος θα πρέπει να πληρώνεται από τους φόρους του, όμως το ύψος των φόρων αυτών θα πρέπει να είναι στις ανάγκες της αγοράς και όχι εξωπραγματικό όπως ήταν μέχρι σήμερα".


Και υπάρχει και ένα ακόμα ζήτημα που αφορά την αλλαγή της κυβέρνησης και τον ερχομό της Νέας Δημοκρατίας. 

Η ίδρυση της Νομικής σχολής. "Είμαστε ανοικτά υπέρ της ίδρυσης της Νομικής στην Πάτρα. Οι περισσότερες σχολές και οι περισσότεροι φοιτητές στην πόλη σημαίνει πιο αυξημένη κίνηση για τα μαγαζιά μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε σχολή που ιδρύεται ανεβάζει το επίπεδο της πόλης και συμβάλει στην πολιτιστική και επιστημονική της αναβάθμιση.

Είμαστε λοιπόν μαζί με την υπόλοιπη Πάτρα, συμμετέχουμε στον αγώνα της και θέλουμε ένα ακόμα πιο δυνατό Πανεπιστήμιο, κάτι για το οποίο η ίδρυση της νομικής θα έχει σίγουρα θετικό ρόλο".