Ο Γιάγκος Ραυτόπουλος είναι αν μη τι άλλο ένα εκκεντρικό άτομο.

Ένα άτομο που σε παραξενεύει, με την συμπεριφορά του και τις πράξεις του. Αν όμως καθίσεις και συζητήσεις μαζί του, τότε παραξενεύεσαι ακόμα περισσότερο. Ξέρετε γιατί;

Τότε διαπιστώνεις ότι το εκκεντρικό αυτό άτομο που βλέποντας τον νομίζει κανείς ότι πουλάει τρέλα, είναι μία προσωπικότητα ολοκληρωμένη που έχει άποψη για την κοινωνία, την πολιτική, τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, άποψη που ξέρει να τεκμηριώνει, στηριζόμενη σε φιλοσοφικές και οικονομικές θεωρίες που έχει διαβάσει, αξιοποιώντας τες αναλόγως με βάση την κριτική αντίληψη που τον χαρακτηρίζει στην σκέψη του. 

Έχει πάρει το πτυχίο του από την σχολή των Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου (ήταν στην πρώτη πεντάδα), ενώ ταυτόχρονα με το μεταπτυχιακό του, τελείωσε την σχολή του στο Οικονομικό του Πανεπιστημίου Πατρών, έχοντας ακόμα να δώσει ένα μάθημα για να πάρει το πτυχίο του και εκεί, καθώς λόγω της πρακτικής που κάνει χάρις στους μεγάλους βαθμούς που έχει, έπρεπε αναγκαστικά να κρατήσει ένα.  

Οπότε έπεται και άλλη ορκωμοσία στους επόμενους μήνες. Ο Γιάγκος που λέτε, διαφωνείς ή συμφωνείς μαζί του, καταλαβαίνεις εύκολα ότι είναι ένα άτομο που έχει διαβάσει αρκετά βιβλία, έχει μελετήσει και έχει μία αγνή και αυθεντική αγάπη για κάθε τι ελληνικό και κάθε τι που αφορά την Ελλάδα.  

Ίσως για αυτό μέσα από τις εκκεντρικές πολλές φορές πράξεις του προσπαθεί να περάσει μηνύματα προς τους νεότερους, έχοντας έναν δικό του τρόπο για να εκφράσει την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για το μέλλον αυτής της χώρας. 


Κάτι τέτοιο έγινε και στην πρόσφατη ορκωμοσία που είχε για το μεταπτυχιακό ΜΒΑ στο Πανεπιστημιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Πάτρας.

Ο Γιάγκος πήρε το μεταπτυχιακό του με άριστα και κατά την διάρκεια της απονομής, μιλώντας στο κοινό, ξεκίνησε να λέει τα... δικά του, παίρνοντας μόνος του το μικρόφωνο, κάτι που δεν συνηθίζεται στις ορκωμοσίες,  λέγοντας χαρακτηριστικά : "Δεν μπορεί να έχεις απαίτηση να αλλάξεις τον κόσμο αν δεν αλλάξεις πρώτα τον εαυτό σου". 

Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Ο πρώτος ανεξάρτητος πρόεδρος φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών πέρασε το μήνυμα του σε γονείς, απόφοιτους και καθηγητές, με την φράση "κρατήστε μας Ελλάδα", με το κοινό να ανταποκρίνεται θερμά. 

Μακάρι λοιπόν τα επιστημονικά μυαλά που ανατέλλουν σε αυτή την χώρα να φωτίσουν το κόσμο μέσα από την αυτή την όμορφη γωνία της γης. Στην Ελλάδα, το πιο φωτεινό μέρος του κόσμου που κρατάει, όμως, συνεχώς τους νέους της στο σκοτάδι. Είναι καιρός, ωστόσο, για τους νέους να βγουν από αυτό...