Παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2019 τα εγκαίνια της  έκθεσης  «Δρόμοι της Θάλασσας» στη δημοτική πινακοθήκη Πατρών. H έκθεση εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός  Οργανισμός του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή, με αφορμή τη διοργάνωση των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων 25-31 Αυγούστου στην Πάτρα.

Κεντρική ιδέα της έκθεσης, στην οποία εκτίθενται έργα 34 διδασκόντων του εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου, είναι η θάλασσα  της Μεσογείου που βρέχει την Ελλάδα και ταιριάζει με τους επερχόμενους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες που είναι το μεγάλο  event του καλοκαιριού.

Σε αυτό αναφέρθηκε μιλώντας στα εγκαίνια και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Πατρέων και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων Τάκης Πετρόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε: « Θέμα της έκθεσης είναι η θάλασσα που είναι στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη μας. Φυσικά το θέμα δεν επιλέχθηκε καθόλου τυχαία αφού σε λίγες μέρες θα γίνουν στην πόλη μας οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες που θα την καταστήσουν επίκεντρο του αθλητισμού».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι ιστορικοί τέχνης Γρηγόρης Αναγνώστου, Ξένια Γιαννούλη και Georget Geraldine.

Η κ. Georget Geraldine, μιλώντας εκ μέρους της επιμελητικής ομάδας σημείωσε, πως «πρόκειται για μια έκθεση πολλαπλής σημασίας, η οποία προέκυψε ως προϊόν ζύμωσης και συζητήσεων ανάμεσα στο Εικαστικό Εργαστήριο και τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Πρόκειται για μια έκθεση αφιερωμένη στους διδάσκοντες του Εικαστικού Εργαστηρίου από το 1999 μέχρι και σήμερα. Αποτελεί μια προσπάθεια του Πολιτιστικού Οργανισμού να αναδείξει το ρόλο και τη συμβολή του Εικαστικού Εργαστηρίου στον πολιτισμό της Πάτρας, τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, καθώς και τη σημαντική συμβολή των διδασκόντων σε αυτό το πλαίσιο».

Σε άλλο σημείο η κ. Geraldine  εξέφρασε την ικανοποίηση των επιμελητών για την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των διδασκόντων , που έφτασε τις 34 συμμετοχές, για να συμπληρώσει  « Η κεντρική ιδέα της έκθεσης δεν επιλέχθηκε τυχαία:  από κοσμολογική αρχή με βάση τους πρώτους φιλοσόφους έως και τη σύνδεσή του με την πόλη της Πάτρας, το υγρό στοιχείο δίνει ποικίλες αφορμές για στοχασμό και καλλιτεχνική δημιουργία».

Τέλος,  η ιστορικός τέχνης και εκ των επιμελητών της έκθεσης ανέφερε: «Πως όμως ερμηνεύονται οι Δρόμοι της Θάλασσας από τους συμμετέχοντες; Ως δρόμοι που οδηγούν προς το άγνωστο, πέρα από τον ορίζοντα; ως δρόμοι ανακαλύψεων;

Ως δρόμοι που ενώνουν ανθρώπους και πολιτισμούς ή ως δρόμοι που χωρίζουν, δρόμοι εξορίας, μετανάστευσης ή εκμετάλλευσης ανθρώπων, δρόμοι, όπου χάνονται πολλοί;

Ή μήπως ως δρόμοι εσωτερικής αναζήτησης στους οποίους ο άνθρωπος αφήνεται και χάνεται ή ανανεώνεται;

Περιδιαβαίνοντας κανείς την έκθεση θα διαπιστώσει ότι οι καλλιτέχνες εκφράζονται με διαφορετικά εικαστικά μέσα, όπως ζωγραφική, κολάζ, κεραμική, μικρογλυπτική, video art, και ψηφιακές μορφές τέχνης.

Με αυτές τις σκέψεις αφήνουμε σε εσάς να εξερευνήσετε τις διάφορες κατευθύνσεις των Δρόμων της Θάλασσας…».

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ:

ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΒΑΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΕΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΝΗ, ΒΙΚΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ, BRESSOUD GANAELLE, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΡΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΝΝΑ, ΚΕΝΤΡΩΤΑ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑ ΤΟΤΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ, ΚΩΛΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΜΟΡΦΗ ΔΩΡΑ, ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΛΗ, ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΠΡΑΤΤΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΡΕΣΣΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΤΑΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ, ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΤΟΜΑΡΑ ΑΝΘΗ,  ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΒΑΣΩ, ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΦΥΣΚΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΑΡΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019.

 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ -3.00μ.μ, Τρίτη και Παρασκευή : 6.00μ.μ-9.00μ.μ, Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά