Σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξιχνιάσουν τη δολοφονία της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ιτον, στα Χανιά, επιδίδονται οι αστυνομικές Αρχές.

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας της Ιτον -η οποία εντοπίστηκε νεκρή σε μία σπηλιά στο Ξαμουδοχώρι του δήμου Πλατανιά- μέχρι στιγμής είναι είναι συγκλίνουν σε δυο βασικά συμπεράσματα.

Το πρώτο, σύμφωνα με το cretapost, είναι ότι η 60χρονη βιολόγος δεν δολοφονήθηκε στη σπηλιά, όπου εντοπίστηκε νεκρή. Το δεύτερο είναι ότι, εκτός απροόπτου, η Σούζαν Ιτον έχασε τη ζωή της σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, την ημέρα που δηλώθηκε η εξαφάνισή της (2 Ιουλίου).

Οι αστυνομικοί εικάζουν ότι ο δράστης ή οι δράστες της δολοφονίας στη συνέχεια μετέφεραν το πτώμα της στη σπηλιά και, πιθανώς, το απέρριψαν μέσω μιας τρύπας που είχε διανοιχτεί για να αερίζεται το σπήλαιο.

Οι Αρχές αναζητούν, εναγωνίως, πλέον το ακριβές σημείο όπου δολοφονήθηκε η Ιτον, προκειμένου να συλλέξουν τυχόν στοιχεία (γενετικό υλικό, αποτυπώματα κ.λπ) που μπορούν να οδηγήσουν στον δολοφόνο.

Για τον ίδιο λόγο ερευνάται εξονυχιστικά και το σημείο στο σπήλαιο όπου βρέθηκε νεκρή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει τρίχες και υλικό από τα νύχια της τα οποία απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαφανεί αν ανήκουν στο θύμα ή στον δολοφόνο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η άτυχη βιολόγος έδωσε μάχη με τον δολοφόνο της. Οπως μεταδίδει το cretapost, το πόρισμα της νεκροτομής αναφέρει πως το θύμα έφερε αρκετά χτυπήματα στα πλευρά τα οποία όμως δεν επέφεραν τον θάνατό της αλλά πιθανόν ο δράστης ή οι δράστες της τα προκάλεσαν για να την ακινητοποιήσουν. Ο θάνατός της ήταν ασφυκτικός και γι’ αυτό εικάζεται ότι ο δολοφόνος πιθανότατα της έκλεισε το στόμα και τη μύτη με τα χέρια του.

Ιατροδικαστής: Πρόκειται για μία περίπλοκη εγκληματική ενέργεια

Ο προϊστάμενος Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αντώνης Παπαδομανωλάκης, μιλώντας στο zarpanews για τη δολοφονία, δεν θέλησε να δώσει αναλυτικές λεπτομέρειες για το πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής. Σημείωσε δε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τίποτα, καθώς «όταν ένα πτώμα είναι σε σήψη, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις προθανάτιες από μεταθανάτιες κακώσεις».

Οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών -που έχουν ενισχυθεί με κλιμάκιο από την Αθήνα- για τη δολοφονία συνεχίζονται υπό άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με το cretapost, έχουν ήδη ξεκινήσει στοχευμένες προσαγωγές υπόπτων, από τους οποίους λαμβάνεται γενετικό υλικό για να συγκριθεί με τα ίχνη DNA που συλλέχθηκαν από το θύμα.

Την ίδια στιγμή, συγγενείς -με πρώτα τα παιδιά της- φίλοι και συνεργάτες της Σούζαν Ιτον κατακλύζουν με συγκινητικά αποχαιρετιστήρια μηνύματα τον λογαριασμό της στο Facebook.

Από αυτά τα μηνύματα ξεχωρίζει αυτό του γιου της, Μαξ, ο οποίος έκανε λόγο για μια αξιοθαύμαστη γυναίκα που της άρεσε πολύ η μουσική και το πιάνο. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές που ξαπλώναμε, βλέπαμε και ακούγαμε για πράγματα που μας έφερναν κοντά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γιος της.