Απετράπη νέα απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν και συνελήφθη μια ομάδα στρατιωτικών και στελεχών της υπηρεσίας πληροφοριών, ανακοίνωσε το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο.

Η νέα απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μερίδα των ένοπλων δυνάμεων και της υπηρεσίας πληροφοριών καταγράφηκε λίγο καιρό μετά την ανατροπή του Ομαρ Ελ Μπασίρ, προέδρου επί σχεδόν τριάντα χρόνια, την 11η Απριλίου.

Τουλάχιστον δώδεκα αξιωματικοί και 4 στρατιώτες συνελήφθησαν ενώ αρκετοί, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της ομάδας, ανακρίνονται, ανέφερε ο στρατηγός Τζαμάλ Ομαρ Ιμπραήμ, διευθυντής της επιτροπής ασφαλείας της στρατιωτικής κυβέρνησης.

Ο λόγος πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν
Την περασμένη εβδομάδα, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο και η αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την έναρξη μιας τριετούς περιόδου μετάβασης, μετά την οποία θα διεξαχθούν εκλογές. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες.

«Σκοπός της απόπειρας πραξικοπήματος ήταν να ακυρωθεί η συμφωνία» αυτή, είπε ο στρατηγός Ιμπραήμ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η θέση της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση -η οποία πρωτοστάτησε στις πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του Μπασίρ- ζητούσε να υπάρξει πολιτική μεταβατική κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή, αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, και οι στρατηγοί συμφώνησαν να εναλλάσσονται στην ηγεσία της υπηρεσιακής, μεταβατικής κυβέρνησης.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν ακόμη στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν με τη μεσολάβηση της Αιθιοπίας και της Αφρικανικής Ενωσης να διενεργηθεί έρευνα για την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στα κεντρικά γραφεία του γενικού επιτελείου, την 3η Ιουνίου. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς στα επεισόδια.