Ο Σόλων Τσούνης είναι ένας ταλαντούχος και γοητευτικός ηθοποιός. Φέτος, τον απολαμβάνουμε θεατρικά στη σπουδαία παράσταση ”Λωξάντρα” της Μαρίας Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, ενώ μόλις έκλεισε ο κύκλος της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς που πρωταγωνιστούσε το «Σόι σου».

Ήρεμος, ώριμος και ευδιάθετος μίλησε στο Patrasevents.gr τόσο για την παράσταση όσο για την πόλη μας, αλλά και για τις αναμνήσεις του από το Αγρίνιο, τον τόπο καταγωγής του.

Είναι ένας ηθοποιός που καταπιάνεται με πολλά διαφορετικά είδη τέχνης. Αν και τον βρίσκουμε ανάμεσα σε πρόβες, παραστάσεις και γυρίσματα, ο ίδιος έχει σπουδάσει φωτογραφία και ζωγραφίζει εξαιρετικά. 


Η "Λωξάντρα" ξυπνά αναμνήσεις σε όλους τους Έλληνες

Ρ.Ε.: Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Λωξάντρα», πείτε μας λίγα λόγια για αυτή;

Σ.Τ.: Είναι ένα πολυαγαπημένο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, ευρέως γνωστό από την τηλεοπτική σειρά, την όποια έχω και εγώ στη μνήμη μου. Μας δείχνει την ιστορία της Λωξάντρας μέσα από την οικογενειακή αυτή διαδρομή, αλλά και τα γεγονότα της εποχής. Είναι ένα έργο που έχει σαν κέντρο την οικογένεια και που ξυπνά αναμνήσεις σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτου καταγωγής.

P.E.: Συστήστε μας τον δικό σας ρόλο.

Σ.Τ.: Είμαι ο Θόδωρος, γιος της Λωξάντρας, αν στην πραγματικότητα δεν είναι η βιολογική μου μητέρα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Ο Θόδωρος ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι πολύ δυναμικός και φιλόδοξος θα έλεγα. Έχει μια ναυτιλιακή εταιρεία και προσπαθεί να εξελιχθεί. Είναι αυταρχικός θα έλεγα, παντρεμένος με ξένη που και αυτό το γεγονός δείχνει πως επιθυμεί μια περαιτέρω εξέλιξη στη ζωή του. Είναι αυτός που βοηθά οικονομικά τη Λωξάντρα παρά τις όποιες διαφωνίες έχουν, γνωρίζοντας ότι έτσι βοηθά όλη την οικογένεια.

P.E.: Είναι μια παράσταση με βασικό στοιχείο την παράδοση και το θεσμό της οικογένειας. Πως θα το χαρακτηρίζατε;

Σ.Τ.: Είναι πολύ έντονο το στοιχείο της παράδοσης και της οικογένειας. Είμαι από το Αγρίνιο και μου θυμίζει πολύ έντονα τις μαζώξεις που είχαμε στο χωριό, με τη γιαγιά στο κέντρο της οικογένειας, η οποία μας μαγείρευε και μας προσέφερε τη γεύση στις συναντήσεις μας. Με το που ξεκινήσαμε την ανάγνωση κατευθείαν μου ήρθαν αυτές οι εικόνες του παρελθόντος από τη δική μου οικογένεια και μάλιστα συγκινήθηκα τόσο που στις πρώτες πρόβες έκλαιγα. Ήρθαν στο μυαλό μου εικόνες με τη γιαγιά και τον παππού που μαζευόμαστε κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό.


"Δεν με φοβίζει η σύγκριση, ο κάθε ηθοποιός αποδίδει με τον δικό του τρόπο έναν ρόλο"

P.E.: Το γεγονός ότι πολύς κόσμος το αγάπησε μέσα από την τηλεόραση, σας φοβίζει ότι μπορεί να υπάρξει σύγκριση της παράστασης με το σήριαλ, από τον κόσμο;

Σ.Τ.: Πλέον όχι δεν με φοβίζει αυτή η σύγκριση. Κάθε ηθοποιός είναι διαφορετικός και προσεγγίζει με το δικό του τρόπο τον κάθε ρόλο. Προσωπικά παρακολούθησα τη σειρά για να μπω στο κλίμα της εποχής, αλλά δεν εστίασα στο ρόλο μου για να πάρω κάποια στοιχεία. Μου αρέσει να τον ανακαλύπτω μόνος μου και να τον αποδίδω με το δικό μου τρόπο.

P.E.: Γιατί η ”Λωξάντρα” μπορεί να αγγίξει έναν  άνθρωπο του σήμερα;

Σ.Τ.: Γιατί μπορεί να αγγίξει τις αναμνήσεις μέσα μας, ακόμα και στους νεότερους. Η παράδοση είναι ριζωμένη μέσα μας και αυτή η παράσταση μας ξεκλειδώνει όλα αυτά που έχουμε ζήσει, έρχονται μπροστά μας εικόνες ξεχασμένες από οικογενειακές στιγμές που όλους, μας έχουν στιγματίσει.

P.E.: Έρχεστε στην Πάτρα. Πείτε μας δυο λόγια για την πόλη μας και το κοινό της.

Σ.Τ.: Αγαπώ την Πάτρα και το κοινό της. Εξάλλου όπως είπα η πόλη, μου είναι γνώριμη μιας και κατάγομαι από το Αγρίνιο. Είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις αφού συνδυάζει το φυσικό κάλλος (βουνό, θάλασσα), αλλά το κυριότερο έχει υπέροχους ανθρώπους.


"Ήμουν τυχερός που συμμετείχα στο "Σόι σου"

P.E.: Πέρα από το θέατρο, σας απολαύσαμε για 5η χρονιά στο «Σόι σου» μέσα από τη συχνότητα του Alpha. Πως εξηγείτε την επιτυχία της σειράς και την τόση αγάπη και προσήλωση του κόσμου; Στο ξεκίνημά της περιμένατε αυτή την επιτυχία; 

Σ.Τ.: Το «Σόι σου» έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τη Λωξάντρα. Είχε έντονες αναφορές στην αγάπη για την οικογένεια και στους θεσμούς της συγγένειας. Ο κόσμος ταυτίστηκε μαζί με τους ήρωες της σειράς, γιατί όλοι μας έχουμε μια πιο τρελή ή πιο συντηρητική αδελφή, μια προστατευτική μαμά ή ένα παλαιών αρχών μπαμπά. Στην αρχή δεν το περίμενα να έχει τέτοια επιτυχία, ακόμα και στο κοινό, του πήρε κάποιο χρόνο για να αγαπήσει τη σειρά και να πάει πέμπτη σεζόν.

P.E.: Tι γεύση σας άφησε; 

Σ.Τ.: Μου άφησε ωραίες αναμνήσεις και ένα αίσθημα αγάπης για τους συντελεστές της. Το ότι ολοκληρώθηκε ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει και φαντάζομαι πως δεν είμαι ο μονός. Το μεγάλο «ταρακούνημα» θα το αισθανθούμε όλοι μας τον Σεπτέμβριο που δεν θα έχουμε γυρίσματα… τότε θα το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Όμως δεν θα χαθούμε, υπάρχει επαφή με άτομα της σειράς και πραγματικά νιώθω πολύ τυχερός γι' αυτό.

 P.E.: Ποιες είναι οι προκλήσεις για να δεχτείτε ένα ρόλο σε μια τηλεοπτική σειρά;

Σ.Τ.: Ψάχνω τη διαφορετικότητα κάθε φορά. Δεν μου αρέσει να παίζω πανομοιότυπους ρόλους. Θέλω οι ρόλοι να έχουν ένα ενδιαφέρον για μένα για να μπορώ να δημιουργώ. Γι' αυτό και φέτος θα είμαι και πάλι στον Αlpha, με την ίδια παραγωγή, όμως σε ένα εντελώς διαφορετικό ρόλο.


"Όταν ζωγραφίσω χάνομαι στο χωροχρόνο"

P.E.: Εκτός από την υποκριτική μια άλλη μεγάλη αγάπη είναι και η ζωγραφική. Πώς νιώθετε όταν ζωγραφίζετε;

Σ.Τ.: Γενικά μου αρέσουν όλες οι τέχνες, Έχω σπουδάσει ζωγραφική, φωτογραφία. Μάλιστα έχω δουλέψει και σαν φωτογράφος. Μέσα από τις τέχνες νιώθω πλήρης. Οι τέχνες με κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Όταν ζωγραφίζω χάνομαι στον χωροχρόνο, είναι μια τελείως διαφορετική αίσθηση με την υποκριτική. Στη ζωγραφική είσαι μόνος σου, μπορείς να περάσεις και πέντε ώρες ζωγραφίζοντας χωρίς να το καταλάβεις. Μου αρέσει πολύ να ζωγραφίζω θέλω να το κάνω παράλληλα με τη υποκριτική. Μάλιστα φέτος υποσχέθηκα πως θα βρω χρόνο για τη ζωγραφική και ίσως καταφέρω να κάνω και μια έκθεση με τα έργα μου. Βέβαια στις μέρες μας είναι δύσκολο να είσαι καλλιτέχνης και να βιοπορίζεσαι από τις τέχνες. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μέχρι στιγμής μπορώ να το κάνω αυτό.

P.E.: Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;

Σ.Τ.: Τηλεοπτικά θα είμαι και πάλι στον Αlpha σε μία νέα δραματική σειρά, ενώ θεατρικά θα συμμετέχω στην παράσταση «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη. Με ένα σημαντικό θίασο, με τους Κάτια Δανδουλάκη, Δάνη Κατρανίδη, Τάσο Χαλκιά, Τάνια Τρύπη, Τάκη Παπαματθαίου, Λευτέρη Ζαμπετάκη, Έρικα Μπίγιου και Μάρω Κοντού.