Oι γορίλες είναι party animals. Κάνουν πάρτι και κι έχουν φίλους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Σύμφωνα με έρευνα του Κέιμπριτζ, οι γορίλες αναπτύσσουν πολύπλοκες κοινωνικές ομάδες που μοιάζουν με τις «φιλίες των ανθρώπων από τα παλιά».

Εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έχουν αναλύσει στοιχεία έξι ετών για το οικογενειακό περιβάλλον των ζώων στις πεδινές περιοχές του Κονγκό.

«Οι κοινωνίες των ζώων αυτών είναι περίπλοκες και κάνουν προγραμματισμένες συγκεντρώσεις αναπτύσσοντας σχέσεις έξω από το οικογενειακό περιβάλλον», αναφέρει η έρευνα.

Οι γορίλες έχουν επαφές, κατά μέσο όρο, με 13 γορίλες έξω από την οικογένεια τους. Επίσης , τα ζώα αυτά έχουν θείους, θείες...

«Τα πρωτεύοντα αλληλεπιδρούν με συνολικά 39 γορίλες που δεν έχουν καμία οικογενειακή - και η σχέση τους είναι σαν τους «παλιούς φίλους».

Επιπλέον, οι γορίλες διαθέτουν «περιοδικές συγκεντρώσεις» - παρόμοιες με τις ετήσιες εκδηλώσεις, όπως επισημαίνει ο Ρόμπιν Μόρισον, βασικός συντάκτης της μελέτης.

Για τον καθηγητή Μόρισον, οι γορίλες μπορούν να σχηματίσουν φιλίες στην παιδική ηλικία τους - ακριβώς όπως οι άνθρωποι.

Τα μωρά γορίλες από χωρισμένες οικογένειες συχνά μεγαλώνουν μέσα σε ομάδες.

«Οι γορίλες περνούν πολύ χρόνο εντός του οικογενειακού πλαισίου για να εκπαιδευτούν στη λήψη τροφής», επισημαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις αρχές του έτους , έρευνα Αμερικανών επιστημόνων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γορίλες θρηνούν τους νεκρούς ακριβώς όπως οι άνθρωποι.