Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά κάποια μυστικά τους σε έκθεση στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου, στόχος της οποίας είναι να εξωραΐσει την εικόνα τους και να προειδοποιήσει για τους κινδύνους σε σχέση με την κυβερνοεγκληματικότητα.

Το Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών (GCHQ), η βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικών πληροφοριών, αποφάσισε να βγει από τη σκιά για να σηματοδοτήσει την 100ή επέτειο από την ίδρυσή του προτείνοντας στους επισκέπτες μια εξερεύνηση σε δεκαετίες απόρρητων συνομιλιών και υποκλοπών κατά τη διάρκεια της έκθεσης "Άκρως Απόρρητο: από την κρυπτογραφία στην κυβερνοασφάλεια", που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη.

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ένα πρωτότυπο της μηχανής 5-UCO που αναπτύχθηκε το 1943 για να στέλνει τα αποκρυπτογραφημένα γερμανικά σήματα στους αξιωματικούς των συμμαχικών δυνάμεων επί του πεδίου.

"Αυτή είναι μια από τις πρώτες μηχανές αποκρυπτογράφησης που αναπτύχθηκαν, τόσο απόρρητη που επί μακρόν πιστευόταν ότι είχε καταστραφεί κάθε ίχνος ύπαρξής της", δήλωσε ο αρχηγός του GCHQ, ο Τζέρεμι Φλέμιγνκ, παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, με το άνοιγμά τους στο κοινό και με αυτή τη δημόσια έκθεση, η οποία έχει δωρεάν είσοδο και θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2020, θέλουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή της κυβερνοεγκληματικότητας. "Δεν αρκεί πια να δουλεύεις μέσα στη μυστικότητα, το άνοιγμα είναι η δυναμή μας", είπε με μεγάλη σοβαρότητα τονίζοντας ότι θέλει να παράσχει "εξατομικευμένες συμβουλές σε κάθε πολίτη".

Ένας υπολογιστής που προσβλήθηκε από τον ιό "Wannacry", ο οποίος μόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές παγκοσμίως το 2017, παραλύοντας κυρίως το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας NHS, είναι σε περίοπτη θέση για να φανεί πώς οι απλοί πολίτες μπορεί να χρησιμοποιηθούν δόλια για να εξαπολυθούν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον μεγάλων θεσμών.

Από τους Παγκόσμιους Πολέμους έως τον Σνόουντεν

Η έκθεση αρχίζει παρουσιάζοντας την τεχνολογία ραδιοκυμάτων που χρησιμοποιήθηκε από το νεότευκτο τότε Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών για να υπολογιστεί η θέση των γερμανικών αεροσκαφών που επιτίθενταν κατά της Βρετανίας στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια εκτίθενται διάσημες μηχανές όπως η Enigma, που χρησίμευε στους Γερμανούς για να κρυπτογραφούν τα σήματά τους στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι βρετανοί πράκτορες κατάφεραν να αποκρυπτογραφούν τα σήματά της.

Οι επισκέπτες ενημερώνονται επίσης για τους κινδύνους που διατρέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περνώντας από έναν υπολογιστή με χαλασμένους σκληρούς δίσκους, οι επισκέπτες "βουτούν" στην υπόθεση με τις αποκαλύψεις του 'Εντουαρντ Σνόουντεν και σε αμφιλεγόμενες μεθόδους που χρησιμοποίησε το Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών.

Όμως και η διαφάνεια έχει τα όριά της. "Υπάρχουν ιστορίες που δεν μπορέσαμε να αναφέρουμε" είπε η επιμελήτρια της έκθεσης Λιζ Μπράτον. Το μουσείο για να "δείξει αυτά τα κρυμμένα για πάντα μυστικά" συγκέντρωσε ένα σωρό σκόνη από τις μηχανές των μυστικών υπηρεσιών που κονιορτοποιήθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ