Ιταλοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για διαφθορά έπειτα από δημοσιεύματα του Τύπου που υποστήριζαν ότι η Λέγκα, το ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, επιδίωξε να λάβει εκατομμύρια ευρώ μέσω μιας μυστικής συμφωνίας για την πώληση ρωσικού πετρελαίου, όπως ανέφεραν σήμερα δύο πηγές.

Ο ηγέτης της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι αρνείται ότι το κόμμα του χρηματοδοτήθηκε από τη Μόσχα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το ιταλικό περιοδικό L'Espresso αποκάλυψε ότι ο πρώην εκπρόσωπος του Σαλβίνι, ο Τζανλούκα Σαβοΐνι, είχε επαφές τον Οκτώβριο του 2018 στη Μόσχα με Ρώσους επιχειρηματίες, για μια πιθανή πετρελαϊκή συμφωνία που θα επέτρεπε τη διοχέτευση χρημάτων στο ακροδεξιό κόμμα.

Τότε, ο ίδιος ο Σαβοΐνι διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς. Όμως την Τετάρτη ο αμερικανικός ιστότοπος BuzzFeed έγραψε ότι έχει στην κατοχή του ένα ηχητικό ντοκουμέντο αυτής της συνάντησης στη Μόσχα και δημοσίευσε ένα απομαγνητοφωνημένο κείμενο στο οποίο ο Σαβοΐνι φέρεται να συζητά μια μυστική πετρελαϊκή συμφωνία.

Σήμερα ο Σαβοΐνι επιβεβαίωσε ότι είχε συναντηθεί με μια ομάδα μη κατονομαζόμενων επιχειρηματιών, όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και επέμεινε ότι η Λέγκα δεν έλαβε χρήματα από τους Ρώσους.

Δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα με βάση το δημοσίευμα του L'Espresso. Η μία από τις πηγές αυτές είπε μάλιστα ότι το οι ερευνητές γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του ηχογραφημένου ντοκουμέντου πριν να δημοσιεύσει το BuzzFeed το ρεπορτάζ του.

Ο Σαβοΐνι απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία για την δικαστική έρευνα, σε επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο Reuters. Την έρευνα επιβλέπει ο Φάμπιο Ντε Πασκουάλε, ο επικεφαλής μιας ομάδας δικαστών η οποία αναλαμβάνει διεθνείς οικονομικές υποθέσεις διαφθοράς.

Η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει στα κόμματα να δέχονται δωρεές από ξένες οντότητες και το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έχει ζητήσει να δώσει εξηγήσεις ο Σαλβίνι στο κοινοβούλιο. Η πρόεδρος της Γερουσίας όμως, που είναι μέλος της Φόρτσα Ιτάλια, πολιτικού συμμάχου της Λέγκας, αρνήθηκε να κλητεύσει τον Σαλβίνι, υποστηρίζοντας ότι το όλο θέμα δεν είναι παρά "δημοσιογραφικά κουτσομπολιά".

Όπως και άλλοι ακροδεξιοί ηγέτες στην Ευρώπη, ο Σαλβίνι προσπάθησε να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια. Έχει επίσης καταγγείλει επανειλημμένως τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να τις ακυρώσει.

Ο ίδιος ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα και έπλεξε το εγκώμιο του Σαλβίνι, λέγοντας στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι είναι "σε συνεχή επαφή" με τη Λέγκα. "Ο Σαλβίνι τηρεί μια ευπρόσδεκτη στάση απέναντι στη χώρα μας", είπε.

Τόσο ο Σαλβίνι όσο και ο Σαβοΐνι παρέστησαν στο δείπνο προς τιμήν του Πούτιν. Ο Σαβοΐνι χρησιμοποιεί για άβαταρ στο WhatsApp μια φωτογραφία του στην οποία ανταλλάζει χειραψία με τον Ρώσο πρόεδρο.

Στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνάντησης της Μόσχας, που δημοσιεύτηκε στο BuzzFeed, ένας Ιταλός (δεν κατονομάζεται) φέρεται να λέει ότι τα χρήματα από οποιαδήποτε μυστική πετρελαϊκή συμφωνία θα χρησιμοποιούνταν για μια "πολιτική εκστρατεία", αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Στις εκλογές αυτές η Λέγκα ήρθε πρώτο κόμμα, διπλασιάζοντας τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018.