Ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ με φοροελαφρύνσεις ύψους 6 δισ. ευρώ σε εισοδήματα, ακίνητα και επιχειρήσεις με ορίζοντα τετραετίας ενεργοποιεί άμεσα η κυβέρνηση.

Όσον αφορά στα ακίνητα θα ληφθούν μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής που σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» είναι τα εξής:

1. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια. Ο ΦΠΑ που επιβάλλεται με συντελεστή 24% σε όσους αποκτούν ακίνητο, το οποίο έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, με εξαίρεση τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, αποτελεί σήμερα σημαντικό αντικίνητρο για την αγορά νεόδμητων ακινήτων από ξένους και Έλληνες επενδυτές.

2. Καθιέρωση έκπτωσης φόρου ίσης με το 40%- 50% της δαπάνης για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων. Το μέτρο αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αφού οι πολίτες θα έχουν κίνητρο να ζητούν τιμολόγιο για κάθε οικοδομική εργασία που γίνεται στα ακίνητά τους. Με τα τιμολόγια που θα συγκεντρώνουν θα κερδίζουν έκπτωση φόρου, την οποία μάλιστα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση μέσα στην επόμενη τριετία.

3. Αναστολή για μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.