Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε σήμερα ότι δε σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές, καθώς βρίσκεται σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με τα ισπανικά κόμματα ενόψει της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στις 22 και 23 Ιουλίου στο ισπανικό κοινοβούλιο.

«Δεν εξετάζω και δεν εργάζομαι επί της υπόθεσης μιας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης» δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στη δημόσια ισπανική τηλεόραση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε μόλις 123 έδρες στις εκλογές, μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στο 350μελές κοινοβούλιο, γεγονός που τον υποχρέωσε να αναζητήσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Τα τρία κόμματα της ισπανικής Δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα, οι Ciudadanos και το Vox, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τον Σάντσεθ.

Κατά τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις στις 22-23 Ιουλίου ο Σάντσεθ χρειάζεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 176 ψήφους.

Εάν αποτύχει, θα υποχρεωθεί να αναζητήσει εντός δύο ημερών απλή πλειοψηφία -όπου οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν πρέπει να είναι περισσότεροι από εκείνους που αντιτίθενται ή απέχουν-, ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο PSOE και τα άλλα πολιτικά κόμματα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Οι Σοσιαλιστές δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με τους στενότερους συμμάχους τους, τους Unidas Podemos.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2018 κερδίζοντας την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, ασκεί χρέη πρωθυπουργού αφότου κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου.

Την Τρίτη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του PSOE δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σάντσεθ θα σταματήσουν, εάν δεν κατορθώσει να κερδίσει τις ψηφοφορίες στα τέλη του Ιουλίου.

Η δήλωσή της οδήγησε στην υπόθεση της διεξαγωγής νέων εκλογών το Νοέμβριο, της τέταρτης εκλογικής αναμέτρησης μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ