Πάνω από 3.000 υποψήφιοι οδηγοί στην Πάτρα και στην Αχαΐα περιμένουν να δώσουν τις εξετάσεις που χρειάζονται για να πάρουν το δίπλωμα τους. 

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα στην Πάτρα μετά από εννιά μήνες αναμονής που έφεραν τους εκπαιδευτές οδήγησης και τους υποψηφίους οδηγούς στα όρια της ανοχής τους, ύστερα από τις αλλαγές που θέλησε να περάσει το υπουργείο για την όλη διαδικασία.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν πρώτα με τους υποψήφιους που θέλουν να βγάλουν δίπλωμα για μηχανάκι, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αφού γίνουν οι ανάλογες εργασίες που θα διαμορφώσουν αντίστοιχα τους χώρους εξέτασης, θα ξεκινήσουν να δίνουν και οι υποψήφιοι οδηγοί Ι.Χ. 

Με βάση τα όσα έχει ορίσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, στην Πάτρα οι εξετάσεις θα δίνονται σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους για αυτόν τον σκοπό, περιμετρικά του περιβάλλοντα χώρου του "Δ. Τόφαλος" και του αντίστοιχου χώρου στο κολυμβητήριο "Α. Πεπανός".

Η αναμονή όλων αυτών των μηνών και η αναστολή των εξετάσεων έφεραν έναν αριθμό υποψηφίων που μόνο στην Αχαΐα και στην Πάτρα φτάνει συνολικά τους 3.500, όπως υποστηρίζει το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, Παναγιώτης Τσάμης. 

Μιλάμε για υποψηφίους που θέλουν να δώσουν εξετάσεις για ερασιτεχνικά διπλώματα οδήγησης σε Ι.Χ. και μηχανάκια, αλλά και επαγγελματικής κατηγορίας. Πολλοί μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, βαρέθηκαν να περιμένουν και ανέστειλαν την απόφαση τους να δώσουν για δίπλωμα για το επόμενο διάστημα, μη βγάζοντας άκρη με τους τόσους μήνες αποχής. 

Πάντως, η διαδικασία από εδώ και στο εξής, δεν θα καθυστερήσει και τόσο.Υπολογίζεται ότι εφόσον όλα πάνε καλά όλοι αυτοί οι υποψήφιοι που μαζεύτηκαν τους μήνες που οι εξετάσεις είχαν ανασταλεί θα έχουν δώσει μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Η μεγάλη διαφορά που ισχύει από εδώ και στο εξής αφορά το πρακτικό μέρος της εξέτασης. 

Ο υποψήφιος θα είναι μόνος του στο τιμόνι, χωρίς να έχει κάποιον εξεταστή δίπλα του, στα δύσκολα μέρη της εξέτασης, στην αναστροφή, στο παρκάρισμα και στην οπισθοδρόμηση. Εξαίρεση θα αποτελεί το στάδιο της πορείας όπου στο Ι.Χ. θα βρίσκεται δίπλα στον υποψήφιο ένας εξεταστής και όχι δύο όπως ίσχυε πριν.


Τα ασφάλιστρα αυξάνουν το κόστος του διπλώματος

Μία ακόμα σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με το κόστος του διπλώματος. Τα ασφάλιστρα των εξεταζόμενων οχημάτων με τον νέο νόμο είναι υποχρεωμένος να τα πληρώνει ο υποψήφιος, κάτι που αυξάνει τα χρήματα που θα χρειαστεί για την όλη διαδικασία. 

Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό που θα χρειάζεται από εδώ και στο εξής ένας υποψήφιος για ερασιτεχνικό δίπλωμα Ι.Χ. θα φτάνει τα 600 με 650 ευρώ (τα ασφάλιστρα είναι 130 με 150 ευρώ, ενώ ένας υποψήφιος για δίπλωμα δικύκλου θα πρέπει να πληρώσει συνολικά ένα ποσό των 500 με 550 ευρώ (επιπλέον 80 με 100 ευρώ λόγω των ασφαλίστρων). 

Η αύξηση αυτή είναι ένα γεγονός  που σύμφωνα με τους εκπαιδευτές οδήγησης και τις σχολές οδηγών της Πάτρας θα έχει μία αρνητική συνέπεια στην κίνηση της δουλειάς τους, τη στιγμή που προέρχονται από μία περίοδο που λόγω της αναστολής που προηγήθηκε, ο κλάδος έχει φτάσει ήδη στον πάτο.