Μπορεί αρκετοί στην Πάτρα να υπολογίζουν στην τουριστική ανάπτυξη της αχαϊκής πρωτεύουσας, ταυτίζοντας την προσπάθεια αυτή με τον πολιτισμό και την κληρονομιά που έχει πίσω της η Ελλάδα, ωστόσο ένα ακόμα "χτύπημα" έρχεται για να δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αποβάλλουμε ορισμένες νοοτροπίες ή καλύτερα ιδεοληψίες, οι οποίες όπως αποδεικνύεται στοιχίζουν. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "7Α" και της Γιώτας Κοντογιωργοπούλου η ολυμπιακή φλόγα εγκαταλείπει την Πάτρα και δεν πρόκειται να περάσει από την αχαϊκή πρωτεύουσα, εξαιρώντας την από την διαδρομή της, στο ταξίδι που θα κάνει για το Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Το δημοσίευμα αναφέρει ως αιτία της αρνητικής αυτής εξέλιξης για την Πάτρα τις αρνητικές εντυπώσεις που είχε προκαλέσει η ομιλία του Κώστα Πελετίδη στα μέλη της ολυμπιακής επιτροπής. 

Ο δήμαρχος της Πάτρας είχε αναφερθεί τότε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που είχαν γίνει για την υποδοχή της φλόγας στην αχαϊκή πρωτεύουσα, τον Οκτώβριο του 2017, για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, προκαλώντας αίσθηση με τα λόγια του, καθώς αρκετοί τα ερμήνευσαν ως ένα μήνυμα υπεράσπισης στην Βόρεια Κορέα. 

Η ομιλία του στην τελετή που είχε γίνει στα Ψηλαλώνια, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του προέδρου της Επιτροπής της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Νοτίου Κορέας, είχε προκαλέσει σχόλια, τόσο στους αξιωματούχους της ΔΟΕ, όσο και στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων. 

Την είδηση που δεν είναι άλλη από την εξαίρεση της Πάτρας στην διαδρομή της ιερής φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Λαμπαδιοδρομίας της ΕΟΕ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πελοπόννησος", τονίζοντας ότι έχει αποφασιστεί η διαδρομή να περάσει από την Καλαμάτα, την Σπάρτη και από διάφορα μέρη της Νότιας Πελοποννήσου, αποφεύγοντας ωστόσο να εξηγήσει τους λόγους για τις αλλαγές αυτές. 


Τονίζει, πάντως, ότι δεν έχει να κάνει με την τότε ομιλία του Κώστα Πελετίδη, μη δίνοντας, όμως, καμία απάντηση στο δικαιολογημένο ερώτημα που δημιουργείται στους Πατρινούς για την εξαίρεση αυτή.

Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που συμπεριφέρεται η ΔΟΕ ξέρουν ότι όποιος και να ήταν ο λόγος, δεν θα αποκάλυπταν και δεν θα έλεγαν στα ίσα τα αίτια που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Πόσο μάλλον όταν αυτά έχουν μία πολιτική χροιά. Η ουσία έτσι και αλλιώς δεν αλλάζει.

Η Πάτρα αποκλείεται από την διαδρομή της ιερής φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον τουρισμό της και την δυναμική που θέλει να αποκτήσει αξιοποιώντας την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της. 

Γιατί είναι γνωστό ότι οι εικόνες από τη τελετή υποδοχής της ολυμπιακής φλόγας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, αποτελούν μία δωρεάν διαφήμιση για το κάθε μέρος και ταυτίζουν μία πόλη με το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες που αποτελεί διαχρονικά το καλύτερο εξαγώγιμο τουριστικό προϊόν της Ελλάδος στο εξωτερικό.