Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε χθες ότι κανείς οικισμός στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη δε θα διαλυθεί, στέλνοντας μήνυμα προς τους εποίκους ενόψει των νέων εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ισραηλινά ΜΜΕ έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα στο ενδεχόμενο παραχωρήσεων από πλευράς Νετανιάχου σε αντάλλαγμα για τις χειρονομίες υπέρ του Ισραήλ που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αποκαλύψει το προσεχές διάστημα το αναμενόμενο εδώ και καιρό σχέδιο της κυβέρνησής του για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

«Δε θα επιτρέψουμε να κατεδαφιστεί κανένας οικισμός στο πλαίσιο του οποιουδήποτε σχεδίου ειρήνης» τόνισε ο Νετανιάχου από τον οικισμό Ρεβάβα στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ επί 50 χρόνια και πλέον.

«Εξάλλου, δεν κάνω διάκριση μεταξύ συγκροτημάτων οικισμών και απομονωμένων οικισμών» συνέχισε. «Αυτοί οι τόποι είναι ισραηλινοί κατά τη δική μου άποψη».

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν a priori το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί κατ’ αυτούς να διαδραματίσει ρόλο έντιμου μεσολαβητή, αφού έχει λάβει μέτρα άκρως φιλοϊσραηλινά, πάνω απ’ όλα όταν προχώρησε στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ το Δεκέμβριο του 2017.

Ο εποικισμός από το Ισραήλ τόσο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όσο και της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ —ο οποίος είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου— συνεχίστηκε επί των ημερών όλων των ισραηλινών κυβερνήσεων από το 1967 μέχρι σήμερα.

Πάνω από 600.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους, και πολύ συχνά έρχονται σε προστριβές και εμπλέκονται σε συγκρούσεις μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των προηγούμενων πρόωρων εκλογών του Απριλίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι, εάν επανεκλεγόταν, θα προχωρούσε στην προσάρτηση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Αφού απέτυχε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με κόμματα της θρησκευτικής Δεξιάς μετά τις εκλογές, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στο κόμμα του, το Λικούντ, να προωθήσει τη διάλυση της Κνέσετ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, για να αποφύγει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος να αναθέσει σε κάποιον άλλον τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτόν.

Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου.