Δύο μήνες μετά τα πανηγυρικά, προεκλογικά εγκαίνιά του από τον Πρωθυπουργό το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας εμφανίζει σοβαρές «αρρυθμίες» που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καλώντας μάλιστα τον νέο υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αποκατασταθούν οι δυσλειτουργίες του νοσοκομείου και ιδίως η πρόσφατη που αφορά την έλλειψη αναισθησιολόγου αλλά και την «εξαφάνιση» του διοικητή.

«Το νησί σφύζει από παραθεριστές και στο νοσοκομείο δεν υπάρχει αναισθησιολόγος ούτε για επείγουσες διασωληνώσεις ή για έκτακτα περιστατικά. Για την ακρίβεια υπάρχει μόνο μία αναισθησιολόγος, η οποία λείπει με αναρρωτική άδεια» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, μέχρι και τις εκλογές η Διοίκηση του νοσοκομείου και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) εξασφάλιζαν αναισθησιολόγους με μετακινήσεις από νοσοκομεία των Ιωαννίνων για να καλύπτουν τον χειρουργικό τομέα. Ωστόσο, «μετά τις εκλογές εξαφανίστηκε ο Διοικητής. Και πλέον το νοσοκομείο δεν διαθέτει πια κανέναν αναισθησιολόγο. Συνεπώς δεν καλύπτεται ο χειρουργικός τομέας ώστε να μπορούν να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις».

Εμπλοκή έχει προκύψει και για τους νεφροπαθείς που υπβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο, καθώς υπάρχει πλέον μόνο ένας νεφρολόγος. Υπήρχε, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, και δεύτερος νεφρολόγος αλλά ήταν επικουρικός του οποίου ολοκληρώθηκε η σύμβαση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού τώρα είναι ανοικτή μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα αντί για τις πέντε ημέρες που εφημέρευε το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, δεν εξυπηρετεί νέα περιστατικά. «Πώς πορεί μία γιατρός να εφημερεύει κάθε ημέρα;» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις που καταγγέλλονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στο παλαιό Νοσοκομείο συστεγαζόταν η Παθολογική, η Καρδιολογική και η Παιδιατρική Κλινική, οι οποίες λειτουργούσαν με το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό. [Πλέον, στο νέονΝοσοκομείο λειτουργούν ξεχωριστά οι κλινικές και «γονάτισαν» οι νοσηλευτές» διαπιστώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Πηγή: protothema.gr