Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι εορτασμοί για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με την… υπογραφή του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που περιελάμβαναν την μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού και εξοπλισμού στην Ουάσινγκτον, κόστισαν στις Ένοπλες Δυνάμεις τουλάχιστον 1,2 εκατ δολάρια.

Τα… ακριβά γούστα του Τραμπ

Δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού Bradley βρίσκονταν πλάι στον αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της ομιλίας του για την 4η Ιουλίου την περασμένη εβδομάδα στην οποία εξήρε τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις παρότι ο ίδιος δεν έκανε την θητεία στη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ χάρις σε μια ιατρική εξαίρεση που απέσπασε λόγω μιας άκανθας στο πόδι.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εμπνεύστηκε από μια ανάλογη εκδήλωση στη Γαλλία για να πραγματοποιήσει την εντυπωσιακή αυτή διοργάνωση, απέρριψε τις επικρίσεις για το κόστος της τελετής και για την πολιτικοποίηση του στρατού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Μνημείο Λίνκολν που μετρά 97 χρόνια ζωής και αποτελεί σύμβολο της εθνικής ενότητας.

«Το συνολικό κόστος για τη συμμετοχή του υπουργείου στην εκδήλωση που ονομάστηκε ‘Salute to America’, ανήλθε σε 1,2 εκατομμύριο δολάρια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το σύνολο του ποσού αυτού διατέθηκε για την μεταφορά του εξοπλισμού, όπως τα δύο άρματα μάχης Abrams και τα δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού Bradley, από την βάση του Φορτ Στιούαρτ στην Τζόρτζια για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

Ενδεικτικό πάντως είναι ότι το κόστος για μια ώρα πτήσης ενός βομβαρδιστικού B-2 ανέρχεται σε 122.000 δολάρια, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Την Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι μια ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο μέλλον.

«Δεδομένης της τεράστιας επιτυχίας της παίρνουμε την απόφαση, και νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως την έχουμε λάβει την απόφαση, να την διοργανώσουμε και πάλι του χρόνου και ίσως και στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, δείχνοντας πως είναι αποφασισμένος να… συνεχίσει τις πανάκριβες φιέστες.


Φωτογραφίες: Reuters