Η χρήση του Σταθακοπούλειου κληροδοτήματος προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και η διαμόρφωση τεσσάρων δομών (ψυχικής υγείας-αυτισμού-πολλαπλών αναπηριών- νοητικής αναπηρίας) στους χώρους του αποτέλεσε μεγαλόπνοο όραμα για το αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα της περιοχής. Θα αναδεικνύονταν σε κοινωνικά έργα με ξεχωριστή σημασία για τα άτομα με αναπηρία όχι μόνο για την Αχαΐα αλλά για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η αρχή έγινε με την θεμελίωση του κτιρίου για τα άτομα με νοητική υστέρηση του Συλλόγου «ΜΑΧΗΤΕΣ» προκειμένου να στεγαστεί Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας 50 ατόμων και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης 13 ατόμων.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ και ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να παραδοθεί το κτίριο προς λειτουργία και να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων με συνεδρίαση από τις 31 Αυγούστου 2018 έχει εγκρίνει το από 16-07-2018 πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή και ανέγερση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, διαμερίσματα τύπου Α και τύπου Β για άτομα με νοητική υστέρηση».

Δυστυχώς μετά από σχεδόν ένα χρόνο η δομή παραμένει ανενεργή για λόγους που γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και με την όποια ευθύνη τους αναλογεί.

Βρισκόμαστε πλέον σε οριακό σημείο και χρειάζονται άμεσες ενέργειες καθώς όσο η δομή παραμένει κλειστή θα παρουσιάζει σημαντικές κτιριακές φθορές ενώ δεν μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενη παρέμβασή μου τον Αύγουστο του 2018, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη προσοχή και να ενεργήσουν προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.