Ο Καραγκιόζης ταξίδεψε στη Στουτγάρδη με το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη για να μεταφέρει τη λαϊκή μας παράδοση στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην ομογένεια, χαρίζοντας σε δεκάδες παιδιά και μεγαλύτερους σε ηλικία, μοναδικές στιγμές χαράς. 

Ο Πατρινός καραγκιοζοπαίκτης και ο βοηθός του, Χρήστος Λαμπρόπουλος είχαν μία απίστευτη εμπειρία στη Γερμανία που σίγουρα θα θυμούνται για αρκετά χρόνια ακόμα. "Αυτό που ζήσαμε ήταν υπέροχο και μοναδικό. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη που έδειξε το κοινό στη μία και μοναδική παράσταση που δώσαμε ήταν κάτι που μας συγκίνησε και μας έδωσε δύναμη" τονίζει ο Χρήστος Καλπουζάνης στο patrasevents.gr. 

Στην όμορφη αυτή πόλη της Γερμανίας φάνηκε για ακόμα μία φορά πόση αγάπη έχει η ελληνική ομογένεια για κάθε ελληνικό στοιχείο, που να της θυμίζει τη μάνα πατρίδα. Ο Χρήστος Καλπουζάνης μαζί με τον Χρήστο Λαμπρόπουλο βρέθηκαν στη Στουτγάρδη προσκεκλημένοι του Ελεύθερου Ελληνικού Σχολείου του Vaihingen το οποίο και διοργανώνει το Ελληνικό Καλοκαιρινό Φεστιβάλ. 

Η παράσταση που ανέβασε το Πατρινό Θέατρο Σκιών είχε ένα συμβολικό και οικουμενικό μήνυμα που, μέσα από το γέλιο και τη χαρά που δίνει ο Καραγκιόζης, εισέπραξαν τα παιδιά. "Ο Καραγκιόζης ειρηνιστής", έτσι λεγόταν το έργο που ανέβηκε, με την ομογένεια, αλλά και αρκετούς Γερμανούς να αγκαλιάζουν την παράσταση. 

"Παίξαμε μπροστά σε ένα κοινό που ξεπερνούσε τα 350 παιδιά, δίνοντας μία και μοναδική παράσταση. Τη μέρα που ανεβάσαμε το έργο έγινε χαμός. Μακάρι να έχουμε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε μία τέτοια εμπειρία".

Το άκρως συγκινητικό είναι ότι πέρα από τη χαρά που έδωσαν οι δύο Πατρινοί στα παιδάκια μέσα από την παράστασή τους, στο κοινό υπήρχαν και αρκετοί ηλικιωμένοι που βλέποντας Καραγκιόζη θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια στην Ελλάδα και δάκρυσαν. 

Η βραδιά ήταν ελληνική σε όλα της, με σουβλάκια, φραπέ και όλα τα σχετικά, ενώ πέρα από την παράσταση στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο Χρήστος Καλπουζάνης πραγματοποίησε και εργαστήριο κατασκευής φιγούρας στο οποίο συμμετείχαν 70 παιδιά όλων των ηλικιών, με τον ίδιο ενθουσιασμό που είδαν και την παράσταση. 


Ακολουθεί η Φόρμα και η Σεβίλη

Το να γνωρίζει μία τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο εξωτερικό ένας άνθρωπος που ασχολείται με τη λαϊκή τέχνη είναι σημαντικό και ξεχωριστό.

"Η αρχή έγινε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για να δώσουμε νέες παραστάσεις και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού" τονίζει ο Χρήστος Καλπουζάνης. 

Το σίγουρο είναι ότι τον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 23, 24 και 25 Αυγούστου ο Χρήστος Καλπουζάνης και ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ταξιδεύουν στην Φόρμα της Ιταλίας όπου στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Πολιτιστικοί Φάροι της Μεσογείου" θα παρουσιάσουν το έργο "Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι", την πρώτη παράσταση του Μίμαρου που παρουσίασε στα Ψηλάλωνια της Πάτρας.

Ακολουθεί το επόμενο ραντεβού τους στο εξωτερικό τον Νοέμβρη στις 8, 9 και 10 του μήνα, όπου αυτή τη φορά θα πάνε στην Σεβίλη της Ισπανίας, στο πλαίσιο πάντα του ίδιου φεστιβάλ. Και έρχονται και άλλα με βάση τις επαφές και τις συζητήσεις που έχουν.