Υπερβολικά μεγάλος είναι ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2018, από την 1η Γενάρη ως τις 31 Οκτώβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

«Από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Οκτωβρίου 2018, τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν και επαλήθευσαν 397 δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών σε 41 χώρες», αναφέρει η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα στοιχεία σηματοδοτούν την πολύ ανησυχητική αύξηση του επιπέδου της βίας: κατά μέσον όρο, εννέα άνθρωποι δολοφονούνταν καθημερινά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, από ένα θύμα την ημέρα κατά μέσον όρο την περίοδο 2015-2017.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ αποτελούν περί το 25% των θυμάτων και οι περισσότερες δολοφονίες διαπράχθηκαν σε χώρες όπου δεν εκτυλίσσονται ένοπλες συρράξεις, όπως στο Μεξικό. Τα μισά και πλέον από τα θύματα ασχολούνταν με ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη γαιοκτησία και τις επιπτώσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων, ενώ το ένα στα δέκα θύματα ήταν γυναίκες, αναφέρει η έκθεση.

«Εάν τα κράτη-μέλη δεν εκπληρώσουν τη διεθνή υποχρέωσή τους να προστατεύουν εκείνους που υψώνουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες άλλων, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστές θα συνεχίσουν να πέφτουν θύματα δολοφονιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί η έκθεση.