Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Yπουργού, από τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη στον κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του παραδόσαντος Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη:

«Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Αρχηγοί, Κυρίες και κύριοι,

Καλωσορίζουμε σήμερα τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον νέο Υφυπουργό, κύριο Αλκιβιάδη Στεφανή, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ.

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ, καλώς ήρθατε και ειλικρινά σας εύχομαι ό,τι καλύτερο. Εκ των προτέρων σας λέω ότι είμαι στη διάθεσή σας.

Παραδίδω την ηγεσία του Υπουργείου, μετά από έξι μήνες, έχοντας πλήρη επίγνωση της ύψιστης τιμής που μου έγινε, αλλά και της ευθύνης που ανέλαβα έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων, έναντι των πολιτών, έναντι της κοινωνίας. Και σε μια χρονική περίοδο βέβαια, που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι προκλήσεις αντιμετωπίζουμε.

Οι στιγμές είναι άλλωστε κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση. Τονίζω την ενότητα και τη συνεννόηση, ειδικά για τα εθνικά θέματα. Ήμουν - και θα είμαι - υπέρμαχος αυτών.

Για αυτό το λόγο αποδέχθηκα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατόπιν του τιμητικού καλέσματος του κυρίου Τσίπρα, διότι όπως έχω ξαναπεί, έχω μάθει να υπηρετώ την πατρίδα και να μην αποφεύγω το καθήκον, όσο βαρύ και δύσκολο και αν είναι. Το έκανα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, όπως έπραττα όλα αυτά τα χρόνια.

Και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενημέρωσα ενδελεχώς τους αρμοδίους κομμάτων για θέματα του Υπουργείου.

Θέλω εξαρχής να διαβεβαιώσω τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Πιο πολύ από κάθε τι άλλο, παραδίδω σήμερα τα καθήκοντά μου με ιδιαίτερα συναισθήματα υπερηφάνειας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δε στάθηκαν απλά αρωγός σε κάθε προσπάθεια, αλλά ήταν - και είναι - η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε ενέργεια και εκδήλωση, ένας ανεκτίμητος πολλαπλασιαστής ισχύος.

Μπορεί ως Υπουργός το χρονικό διάστημα να ήταν σχετικά σύντομο, αλλά νομίζω ότι έγιναν πολλά. Δε θέλω βέβαια να προβώ σε απολογισμό του έργου μας. Άλλωστε την αποτίμηση θα την κάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι πολίτες.

Θεωρώ όμως σωστό, κύριε Υπουργέ, να τονίσω μερικά θέματα, όχι εν είδει απολογισμού, αλλά πιο πολύ για να τα αξιολογήσετε και να πράξετε όπως νομίζετε.


Θέσαμε ως ελάχιστη απαίτηση έναν οργανισμό λειτουργικό, αποδοτικό και υγιή, με στελέχη επαγγελματίες. Κοιτώντας δε στο μέλλον, δεν μπορούσαμε παρά να οραματιστούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του αύριο, καθώς ο σταδιακός μετασχηματισμός, και η προσαρμογή αυτών στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις, αποτελεί μονόδρομο. Γνώμονά μας αποτέλεσε η καλώς εννοούμενη διακλαδικότητα.

Κοινός τόπος των δράσεων, δεν ήταν άλλος από τη βέλτιστη διαχείριση και εκμετάλλευση των διατιθέμενων πόρων, που από το υστέρημά του, μας διαθέτει ο ελληνικός λαός. Επικεντρώσαμε στην επαύξηση της αποτελεσματικότητάς μας πάντα με γνώμονα την αποφυγή κάθε περιττής σπατάλης στην ανάπτυξη των αμυντικών μας δυνατοτήτων.

Επιμείναμε και δρομολογήσαμε την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων για την ουσιαστική προαγωγή της διακλαδικότητας και την αποδοτικότερη λειτουργία τους. Ένα σχήμα με λιγότερο κοστοβόρες και πιο ευκίνητες και αποτελεσματικές μονάδες, που να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο περιβάλλον.

 Θεωρώ ότι η αναδιοργάνωση είναι εξαιρετικά σημαντική και έχουν τεθεί οι βάσεις για ένα σχήμα πιο αποδοτικό.

Επίσης, με την ψήφιση του Νόμου 4409 δώσαμε λύσεις σε σημαντικό αριθμό εκκρεμοτήτων που υπήρχαν, και βέβαια, στην κατεύθυνση παροχής πραγματικής και άμεσης συνδρομής στην κάλυψη των υπηρεσιακών, των οικογενειακών και των προσωπικών αναγκών των στελεχών μας. Κάτι που άλλωστε αποτελούσε πάγια επιδίωξή μου.

Παραλάβαμε τα ελικόπτερα KIOWA και CHINOOK από τις ΗΠΑ, ενεργοποιήσαμε το Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Ενδιάμεσης Λύσης του Πολεμικού Ναυτικού και εντάξαμε στην Πολεμική Αεροπορία τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη σταδίου επιλογής TECNAM.

Παράλληλα, δρομολογήθηκε η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και έχουν γίνει οι αρχικές ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, την αναβάθμιση των αεροσκαφών MIRAGE και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης.

Αυτά τα θέματα, κύριε Υπουργέ, της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων τα κρίνω εξόχως σημαντικά.

Και είναι βέβαια συναφή στην προσπάθεια που καταβάλλαμε και για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία.

Κάναμε κάθε προσπάθεια, ώστε η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να εξέλθει από το μαρασμό και να ανθίσει εκ νέου, προς όφελός της, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, προς όφελος της Ελλάδας.

Τα υποβρύχια τ. 214 είναι στο νερό επιχειρησιακά, οι τελευταίες δύο ΤΠΚ VOSPER ολοκληρώνονται στην Ελευσίνα.

Άρα ήδη δρέπουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της προσπάθειας, η οποία είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί.

Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της χώρας, διατηρήσαμε και νομίζω ισχυροποιήσαμε τη σχέση και τους στενούς δεσμούς που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει με την ελληνική κοινωνία.

Κυρίες και Κύριοι,

Την παρούσα χρονική περίοδο, βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Σε αυτές τις συνθήκες η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αποτέλεσε ύψιστη εθνική προτεραιότητα.

Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, μέσα στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, ήταν μεγάλη και υλοποιήθηκε μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας.

Βέβαια, δε χρειάζεται να σας αναλύσω για μία ακόμα φορά τα προβλήματα με τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρχή μας ήταν να επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως να προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και αυτό κάναμε πάντα. Και αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο.

Η πολιτική βούληση, αλλά και η αποτρεπτική ισχύς και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας, έχουν καταστήσει το μήνυμα αυτό σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Καταβάλλαμε βέβαια προσπάθειες εξομάλυνσης. Στη λογική αυτή, διεξάγαμε πρόσφατα, συναντήσεις μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών και καθορίσαμε δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να μείνει ανοιχτός.

Πιστεύω ότι με τον κύριο ΑΚΑΡ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα, αλλά φτιάξαμε ένα πολύ καλό υπόστρωμα πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια σχέση χωρίς αδικαιολόγητες εντάσεις.

Οι σύγχρονες προκλήσεις και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβάλλουν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Κύπρο και την ανάδειξη της αδελφικής, αλλά και στρατηγικής μας σχέσης.

Και αυτό κάναμε. Τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές πλαίσιο. Οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ το αποδεικνύουν με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο.

Θέλω σε αυτό το σημείο να αναφερθώ, στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Και ήμασταν μέχρι τελευταία στιγμή σε συντονισμό με την Κύπρο για τις επόμενες ενέργειες.

Παράλληλα, προωθήσαμε και αναβαθμίσαμε αμυντικές συμμαχίες και συνέργειες με τις Ένοπλες Δυνάμεις σχεδόν όλων των χωρών της περιοχής μας, αλλά και άλλων παγκοσμίως.

Απόδειξη όλων αυτών, αποτελεί η νέα δυναμική που έχουν λάβει οι εξαιρετικές σχέσεις και η στρατηγική συνεργασία που έχουμε με τις ΗΠΑ, και βέβαια το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, στα Βαλκάνια η τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, αποτελεί σημαντικό σχήμα ανάπτυξης και συνεργασίας, ενώ παράλληλα διαμορφώνει δυναμική και επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Με την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας Συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, δρομολογήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και ενεργειών, όπως για παράδειγμα την παροχή υπηρεσιών εναέριας αστυνόμευσης στη γείτονα χώρα. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε τη συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός που έχει εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα.

Σε γενικές γραμμές, οι συμμαχίες μας, οι διεθνείς συνέργειες, οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και γενικά το επίπεδο των διεθνών αμυντικών μας σχέσεων είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά. Μακάρι να είναι έτσι πάντα.

Κυρίες και Κύριοι,

Για το διάστημα που ήμουν στη θέση του Υπουργού, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον τέως Πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα που μου εμπιστεύτηκε την τόσο κρίσιμη και σημαντική αυτή θέση.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπουργούς και βέβαια τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Πάνο Ρήγα, για την άριστη συνεργασία που είχαμε.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, τον Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, για την εξαιρετική συνεργασία, την αποφασιστική συνεισφορά τους και τη στήριξη που προσέφεραν. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να ευχαριστήσω, για τους ίδιους λόγους, την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου, την κυρία Καλλιόπη Παπαλεωνίδα.

 Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους απόστρατους συνάδελφους, οι οποίοι με τις συμβουλές τους και τις πρωτοβουλίες τους στέκονται δίπλα μας, συνεισφέροντας στο απαιτητικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ασφαλώς, οφείλω απεριόριστη ευγνωμοσύνη και στις οικογένειες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν πηγή έμπνευσης και στήριξης. Από αυτές αντλούν δύναμη τα στελέχη ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο, αλλά ευγενές έργο τους.

Δεν πρέπει βέβαια να λησμονήσω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες και συνεργάτιδές μου για την εργατικότητά τους.

Δεν έχω λόγια βέβαια να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου και γενικά τη δική μου οικογένεια για τη στήριξη και την αγάπη τους.

Απευθυνόμενος στις γυναίκες και στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, έχω να πω ότι ήταν τιμή μου να υπηρετήσω μαζί σας και ως Υπουργός.

Η αφοσίωση και η αξιοπρέπειά σας συνέχισαν να με εκπλήττουν και να με συγκινούν. Το υψηλό ηθικό και η αγάπη σας για το Στρατό, το Ναυτικό, την Αεροπορία και για την πατρίδα, μου έδιναν ελπίδα και κουράγιο.

Εσείς είστε που διατηρείτε ψηλά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι περιττό να σας προτρέψω να διατηρήσετε ως ιερή παρακαταθήκη τις αξίες και παραδόσεις μας, την ορμητικότητα, την ψυχική δύναμη, την πρωτοπορία και την πρωτοβουλία σας. Γιατί γνωρίζω ότι θα το κάνετε.

Γεμάτος ικανοποίηση και συγκίνηση, σας ευχαριστώ για όλα.

Κυρίες και Κύριοι,

Η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των συμφερόντων του Ελληνισμού είναι για όλους μας μη διαπραγματεύσιμη και απαιτεί συνθήκες εθνικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης εθνικής ενότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι συμπαραστάτες και αρωγοί, υπερβαίνοντας κάθε ιδεολογική και κομματική διαχωριστική γραμμή.

Κύριε Υπουργέ,

Εγώ θα είμαι δίπλα σας και πάντα στην διάθεσή σας. Όπως πρέπει να είμαστε όλοι, ενωμένοι, μακριά από αγκυλώσεις και στερεότυπα του παρελθόντος, για το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων. Για το καλό της Πατρίδας.

Σας παραδίδω τα καθήκοντά μου με απόλυτη διαφάνεια, με απόλυτη συγκίνηση και με απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μου.

Σας εύχομαι ολόψυχα και από καρδιάς, καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο ιδιαίτερα απαιτητικό έργο σας.

Σας ευχαριστώ».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του παραδόσαντος Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Ρήγα:

«Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, καλωσορίσατε - και από τη δική μου πλευρά - στο Υπουργείο. Έχω την τιμή και την ευχαρίστηση, όμως, μέσα από την καρδιά μου ότι συνεργάστηκα και με τον αποχωρούντα Υπουργό, τον Ναύαρχο Αποστολάκη, τον Υπουργό Αποστολάκη, και ως επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και μετά ως Υπουργό και με τον κ. Στεφανή, ως Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Είναι, λοιπόν, τιμή μου αυτό και κυρίως η άψογη και εξαιρετική συνεργασία η οποία υπήρξε.

Και το λέω αυτό γιατί η αγάπη μου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η διαχρονική και οικογενειακή μου σχέση αλλά κυρίως η αγάπη για την υπεράσπιση της πατρίδας, ήταν αυτό που από την πρώτη στιγμή με έκανε να έχω αυτή τη σχέση συνεργασίας με ανιδιοτέλεια και χωρίς άλλους περιορισμούς, απλά μόνο και μόνο για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την υπεράσπιση της πατρίδας.

Θέλω να επισημάνω ότι στην ευρύτερη περιοχή, όπως είπε και ο κ. Αποστολάκης, υπήρξαν και υπάρχουν γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τα οποία η χώρα μας έπρεπε και μπορεί και θα συνεχίσει να τα αντιμετωπίζει με το δόγμα το φιλειρηνικό και ταυτόχρονα, με την αποτρεπτική ισχύ την οποία έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Αυτή ήταν η στόχευσή μας και αυτή είναι - και θα είναι - γιατί  συνεργασία υπήρχε. Με τον τομεάρχη, κ. Παναγιωτόπουλε, τον κ. Κικίλια, ήταν εξαιρετική η συνεργασία που είχαμε την προηγούμενη περίοδο, αλλά θα συνεχιστεί και είμαι και εγώ απολύτως στη διάθεσή σας για όλα τα θέματα και στη διάθεση του κ. Στεφανή, ώστε παρά τις δύσκολες συνθήκες που πέρασε η χώρα μας - και περνάει ενδεχομένως - καταφέραμε να μην απειληθεί και να μη διανοηθεί κανείς να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία.

Αυτό έγινε με κόπο και είναι προς τιμή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και της ηγεσίας τους. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι η επίλυση του προβλήματος με τη Βόρεια Μακεδονία, πέρα από οτιδήποτε άλλο, όσον αφορά την εθνική άμυνα της χώρας, απομειώσαμε ή αν θέλετε εκμηδενίσαμε την όποια προσπάθεια επιχείρησε ή επιχειρούσε, κυρίως η γείτων χώρα, για να διαμορφώσει άλλες συνθήκες στα βόρεια σύνορά μας.

Επειδή θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, το διαχρονικό, αλλά εμείς πάντα πιστοί στην ειρηνική επίλυση και στα μέτρα οικοδόμησης, ανεξαρτήτως των εντάσεων που δημιουργούνται, καταφέραμε λοιπόν να έχουμε διαμορφώσει στα βόρεια σύνορά μας συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης και απομείωσης εντάσεων ή άλλων προβλημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Αυτό είναι προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, της αξιοποίησης του  έμψυχου δυναμικού, των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ώστε να είναι στραμμένοι, εκεί που ενδεχομένως αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία της χώρας.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι όλη αυτή την περίοδο το κοινωνικό έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και προς τα στελέχη του και προς τα μέλη του, αλλά και προς την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, στη δύσκολη περίοδο, ήταν εξαιρετικό. Ο κ. Στεφανής, ο κ. Αρχηγός, ο νέος Υφυπουργός, είμαι σίγουρος ότι θα το συνεχίσει, γιατί είχε αυτή την αντίληψη - και ο νέος Υπουργός βεβαίως, αλλά επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ, αναφέρομαι στον κ. Στεφανή, γιατί ήταν από αυτούς οι οποίοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια - θα συνεχίσει αυτό το κοινωνικό έργο, γιατί είναι και ιδιαίτερα έντονη η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είμαι σίγουρος, μετά από όλα αυτά που είπε και ο κ. Αποστολάκης, σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες τις οποίες πήραμε για την επίλυση προβλημάτων, ότι θα συνεχιστούν. Γιατί υπάρχουν τα προβλήματα. Και η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας η οποία είχε ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και το ξεμπλοκάρισμα, η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν είτε την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είτε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία διαμορφώνουν συνθήκες για καλύτερη και πιο αξιοποιήσιμη τη δυνατότητα την οποία μας δίνεται από τη μεριά της εγχώριας βιομηχανίας για τη στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Χρήστο Χριστοδούλου, τον Αρχηγό του Ναυτικού τον κ. Νικόλαο Τσούνη, τον Αρχηγό του Στρατού κ. Γεώργιο Καμπά  και τον Αρχηγό της Αεροπορίας τον κ. Γεώργιο Μπλιούμη, για όλη τη συνεργασία την οποία είχαμε, όλα τα στελέχη και τους επικεφαλής των Σχηματισμών για την επικοινωνία και την πλήρη δική μου στήριξη σε όλη αυτή την περίοδο, για την τιμή που μου έκαναν να έχουμε άψογη συνεργασία και θέλω επίσης να ευχαριστήσω και την κα Παπαλεωνίδα, την Ειδική Γραμματέα, για την εξαιρετική δουλειά την οποία έκανε στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της, του πολιτικού προσωπικού, αλλά και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων του οποίου είναι ιδιαίτερη η συμβολή του, είναι ισότιμη θα σας έλεγα, η στήριξη την οποία προσφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Φεύγω από το Υπουργείο με μια μεγάλη ικανοποίηση, και κυρίως ότι έκανα το καθήκον μου, αυτό που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, και ξέρουν, γνωρίζουν όλοι και θα γνωρίζετε ότι θα είμαι πάντα σε ό,τι χρειαστείτε και ό,τι υπάρξει ανάγκη και μπορώ, να βοηθήσω.

Κύριε Υπουργέ, σας εύχομαι καλή εκπλήρωση των καθηκόντων σας και θέλω να ξέρετε ότι - και το κάναμε αυτό και θα το κάνουμε και μαζί την επόμενη περίοδο - τα εθνικά θέματα, η στρατιωτική διπλωματία, που συμβάλει και στη διπλωματία που ασκείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι και πρέπει να είναι υπεράνω άλλων σκοπιμοτήτων. Αυτό το κάναμε, θα το κάνουμε και ίσως και με καλύτερο τρόπο μετά από την περίοδο των εκλογών, η οποία ολοκληρώθηκε.

Να είστε καλά. Καλή δύναμη και εσείς και ο κ. Στεφανής για την επόμενη περίοδο και είμαι στη διάθεσή σας».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του παραλαβόντος Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή:

            «Ξεκινώ ευχαριστώντας τον κ. Πρόεδρο της Κυβέρνησης για την εμπιστοσύνη που δείχνει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η επιλογή και τοποθέτησή μου σε αυτή τη θέση καταδεικνύει αυτό το πράγμα.

Δεύτερον, ευχαριστώ τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό κερδίζεται καθημερινά από τη σκληρή δουλειά των στελεχών, από τη σκληρή δουλειά των οπλιτών, των ναυτών, των σμηνιτών, από τη σκληρή δουλειά των Εθνοφυλάκων και των Εφέδρων, στους οποίους δίνω ένα ιδιαίτερο μήνυμα, και τέλος, από τη σκληρή δουλειά του πολιτικού μας προσωπικού.

Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω τον όρκο που έδωσα πριν λίγο, με τη βοήθεια του Θεού. Δεσμεύομαι πως θα συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεσμεύομαι για σκληρή προσφορά αποτελεσματικής δουλειάς.

Στόχος μου είναι η αποτελεσματικότητα. Στόχος μου είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Στόχος μου είναι η επίλυση των προκλήσεων. Και αυτό θα επιτευχθεί με συνεργασία και βεβαίως, με την πλήρη, απόλυτη και συνεχή αφοσίωσή μου στον κ. Υπουργό.

Πάνω από όλα, όμως, βάζω την πατρίδα και την πρόοδο αυτής και πιστεύω, όπως το πίστευα και ως Αρχηγός, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει, από το δικό του μετερίζι, την πρόοδο της πατρίδας μας. Και γνωρίζοντας τα στελέχη μας και την ποιότητά τους είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα γίνει αυτό.

Δηλώνω τον απόλυτο, τον ολοκληρωτικό σεβασμό μου προς τα στελέχη και την αγάπη μου προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το έργο που επιτελούν. Κλείνω και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου υγεία, ευτυχία, τύχη και ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Υπουργό και τον κ. Αναπληρωτή για όλα όσα προσέφεραν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Να σας έχει ο Θεός καλά».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του παραλαβόντος Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου:

«Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αναπληρωτά, Κύριοι Αρχηγοί, Αξιότιμα και εξαιρετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Κυρίες και Κύριοι προσκεκλημένοι,

Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι σήμερα αποδείχτηκε - και σε διακλαδικό μάλιστα επίπεδο - πέραν πάσης αμφισβητήσεως, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παντός καιρού, μέσα στο λιοπύρι.

Το δεύτερο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι αποτελεί τεράστια τιμή για εμένα, η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο Πρωθυπουργός, ώστε να μου εμπιστευτεί το αξίωμα αυτό. Το αξίωμα αυτό, με όλο το τεράστιο βάρος ευθύνης που φέρει, για το οποίο όμως πρέπει να επιδείξουμε, όλη η πολιτική ηγεσία, αλλά και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και βάθος ετοιμότητας.

Στον απερχόμενο Υπουργό έχω να πω, επιπλέον, αγαπητέ κ. Υπουργέ, κ. Αποστολάκη, ότι είναι ακόμα περισσότερο τιμή για εμένα που παραλαμβάνω από εσάς. Είστε άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, προέρχεστε από τα σπλάχνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξαιρετικός στρατιωτικός, αλλά και στρατιώτης.

Από τώρα μπορώ να σας πω, αν και τα περισσότερα και τα ειδικότερα θα τα πούμε σε λίγες ημέρες, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όσον αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως καταλαβαίνετε, ότι στόχος μας παραμένει - γιατί διαχρονικά αυτός είναι ο στόχος κάθε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας - η διατήρηση και γιατί όχι, η επαύξηση και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Αυτός είναι διαχρονικά ο στόχος κάθε Υπουργού, αυτός θα είναι και ο δικός μας και γι αυτό το στόχο θα εργαστούμε με κάθε προσήλωση, με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας. Είναι ιερό το χρέος μας και έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους που αναλαμβάνουμε. Ως νεαρός φοιτητής των Διεθνών Σχέσεων στο εξωτερικό έμαθα ότι βασικός παράγων της δύναμης μιας χώρας είναι η ισχύς και βασική υποπαράμετρος ισχύος είναι η ισχύς του έμψυχου δυναμικού και ότι όταν το έμψυχο δυναμικό μιας χώρας είναι υψηλής ποιότητας, ειδικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, τότε μετατρέπεται σε πολλαπλασιαστή ισχύος. Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, αυτό συμβαίνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και αυτό θα πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε, ώστε να πάει ακόμα καλύτερα.

Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που υπάρχουν. Τα προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας, της δημοσιονομικής συγκυρίας, των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Γνωρίζω, όμως, ότι όλοι σας, από την κορυφή της ιεραρχίας μέχρι τον τελευταίο στρατεύσιμο, στην τελευταία σκοπιά της χώρας, κάνετε ό,τι μπορείτε. Και από σήμερα θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα διαθέτει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ και ότι σε περιόδους κρίσεων ή εντάσεων, αυτή η αποτρεπτική ισχύς κόβει κάθε περαιτέρω σκέψη επιβουλής σε οποιονδήποτε.

Αναμφισβήτητα πρέπει να πω και κάτι, το οποίο ενδεχομένως ας εκληφθεί και ως μήνυμα. Η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν της αρέσει όμως και να προκαλείται. Και όταν προκαλείται, οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα, αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μην φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις. Αυτό το σκοπό θα υπηρετήσουμε όλοι και προς αυτό προσβλέπω και στη δική σας συνεργασία.

Κύριε Υπουργέ, κ. Αναπληρωτά Υπουργέ, σταθήκατε φρουροί στα τείχη της πόλης και κατά τη διάρκεια της δική σας θητείας οι πόλεις ήταν ασφαλείς. Επομένως, το ίδιο τώρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς.

Τέλος, προσβλέπω και πάλι φυσικά και στην απρόσκοπτη συνεργασία του Επιτελείου και των Αρχηγείων. Είναι προφανές ότι σε περιόδους πολιτικής μετάβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τούτο πρέπει να γίνεται με όρους συνέχειας και ομαλότητας. Αυτό θεωρήστε δεδομένο ότι θα γίνει. Και βεβαίως, κάτι που πρέπει επίσης να πω από τούτο εδώ το βήμα, γιατί ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να υπογραμμίζονται, ότι μέχρι νεωτέρας ισχύουν στο ακέραιο οι εντολές του προκατόχου μου.

Από εκεί και πέρα εύχομαι σε όλους καλή δύναμη, καλή τύχη, αν και προσωπικά θεωρώ ότι η τύχη είναι το σημείο όπου η προετοιμασία συναντιέται με την ικανότητα και με αυτό το σκεπτικό θα εργαστούμε όλοι.

Καλή θητεία και στον αξιότιμο κ. Υφυπουργό, που γνωρίζετε άλλωστε καλύτερα από εμένα, καθότι είστε από τα σπλάχνα και εσείς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριε Υπουργέ, στη διάθεσή σας. Πραγματικά προσβλέπουμε στα φώτα σας και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί όλοι θα εργαστούμε ως προς τον ύψιστο σκοπό η πατρίδα να είναι ασφαλής και οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, διότι όλοι σας, εκλεκτά στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας, στο τέλος της ημέρας, είμαστε στρατιώτες της Ελλάδας και από σήμερα και εγώ είμαι στρατιώτης της Ελλάδας μαζί σας.

Σας ευχαριστώ και πάλι».