Κατά τόπους συνθήκες καύσωνα από την Κεντρική Θεσσαλία και νοτιότερα και σημαντική μεταβολή του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα με ισχυρές καταιγίδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, περιμένουμε την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Τα ισχυρά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους ανέμους και ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλαζοπτώσεις. Βροχές και καταιγίδες τοπικού κατά κανόνα χαρακτήρα θα εκδηλωθούν σε περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλία και της Στερεάς. Από αργά το βράδυ ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες και πιθανόν στην Ανατολική Μαγνησία και στη Βόρεια Εύβοια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 18 έως 34 βαθμούς, στην Ήπειρο από 19 έως 36 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 20 έως 42 και ενδεχομένως τοπικά 43 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 22 έως 39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 41 βαθμούς και ενδεχομένως στα ανατολικά τοπικά 42, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 33 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 19 έως 33 βαθμούς, αλλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37 βαθμούς, ενώ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, αλλά από αργά απόγευμα θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 7 μποφόρ και με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα προς Πέμπτη. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, αλλά τη νύχτα προς Πέμπτη θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Επισημαίνεται ότι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα επικρατήσουν σταδιακά κατά τόπους και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Στην Αττική περιμένουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς, αλλά τοπικά και κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού οι μέγιστες είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν, δίνοντας μετά το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά περιόδους έντονα και να συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους, ενώ δεν αποκλείεται τοπικά να εκδηλωθεί χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και μέχρι το βράδυ θα ενισχυθούν στα επίπεδα των 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.