Ο Χρήστος Τσιαμούλης και οι «Κυρατζήδες», ξεναγούν μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας το κοινό της περιοχής, στη διαδρομή Μοριάς, Γιάννενα, Κωνσταντινούπολη , που έφτιαξαν και ακολούθησαν 3 αιώνες τώρα, οι «έμποροι των εθνών».

Η συναυλία με τίτλο «Βόρεια Διαδρομή», θα πραγματοποιηθεί  στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουλίου , στο ανοιχτό θέατρο της Κρήνης και  επιχειρεί να αναδείξει τη μουσική και τα χνάρια της, από όλο τον Ελλαδικό χώρο μέχρι τη Κωνσταντινούπολη.

Τον ελλαδικό χώρο, όπου εκτός από τις  ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, επίκεντρο της ζωής, του πολιτισμού, της θρησκείας και της τέχνης, υπήρξε η Κωνσταντινούπολη, η οποία με την οκτάηχη κοσμική και εκκλησιαστική της μουσική, από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα, επηρέασε  όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας.  

Έτσι  οι μουσικές της κάθε περιοχής στην Ελλάδα, περιέχουν στοιχεία από την μουσική ιστορία της Πόλης, αναμεμιγμένες φυσικά με τα ντόπια χαρακτηριστικά.

Η Διαδρομή που χάραξαν οι έμποροι των αγαθών ( οι κυρατζήδες) τους 3 τελευταίους αιώνες, , ο Αλή  Πασάς των Ιωαννίνων που γέμισε την αυλή του με μουσικούς από το περιβάλλον του Παλατιού καθώς και η κάθοδος βορείων πληθυσμών από τα Βαλκάνια που φέραν  μαζί την μουσική τους παράδοση, ανέπτυξαν ιδιαιτέρως τη μουσική στα μεγάλα αστικά κέντρα , όπου εκεί συναντούμε μια μεγάλη ποικιλία μελωδιών, ήχων, ρυθμών και χορών, τραγουδιών και οργανικών σκοπών.

Στόχος είναι σε πόλεις όπως η Πάτρα και άλλους τόπους  που θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες, να αποτελέσουν στο μέλλον τη βάση για ένα πολιτιστικό δίκτυο, που θα τις ενώνει μέσα από τις καλλιτεχνικές και μουσικές συγγένειες και επιρροές, με την Κωσταντινούπολη της μεγάλης της ακμής.  

Χρήστος Τσιαμούλης - τραγούδι, ούτι

Οι ΚΥΡΑΤΖΗΔΕΣ είναι: 

Αχιλλέας Χαχάμης - τραγούδι

Δημήτρης Μπρέντας - κλαρίνο

Νίκος Σκαφίδας - βιολί

Νίκος Αγγελόπουλος - λαγούτο

Αλέξης Νόνης – κρουστά

Γενική είσοδος 5 €

Προπώληση εισιτηρίων 

  • ΤΑΜΕΙΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΛ  2610 273.613
  • MUSIC STATION – ΣΤΟΛΛΑΣ Ρήγα Φεραίου 34, ΤΗΛ 2610 222.411
  • DISCOVER A.E. Βούρβαχη 3 και Κορίνθου ΤΗΛ  2610 624916
  • ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΟΠΤΙΚΑ Μαιζώνος  92, ΤΗΛ 2610 274.728
  • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ε. και Π. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε. Κορίνθου 270,ΤΗΛ  2610 273.287