Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές, «συνοδεύτηκε» από θετικά σχόλια από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τις αγορές και τους ξένους οίκους.

Το κλίμα είναι θετικό για τη χώρα, καθώς θεωρούν πως η νέα κυβέρνηση θα βοηθήσει στο να βγει γρηγορότερα η Ελλάδα από την κρίση και θα έχει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προεκλογική του ατζέντα, είχε τονίσει πως το βάρος θα πέσει στις μεταρρυθμίσεις που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις στην χώρα και θα φέρουν θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, μεγάλα ΜΜΕ όπως το Reuters, αναφέρουν πως η χώρα αναμένεται να βγει άμεσα στις αγορές, ώστε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και την μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ομόλογα. Τονίζουν όμως και τα γνωστά προβλήματα που παραμένουν στη χώρα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια για παράδειγμα.

Σύμφωνα με την JP Morgan, υπάρχει η εκτίμηση ότι με την ΝΔ μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη άνω του 3% για χρόνια. «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιτύχει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε μία οικονομία που έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης με ρυθμό άνω του 3% για αρκετά χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ η Berenberg, έκανε λόγο για κατάσταση «win-win» για Ελλάδα και Βρυξέλλες, σε περίπτωση που καταφέρει η κυβέρνηση να πετύχει γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, η Barclays σχολιάσει πως αν η χώρα μας ενταχθεί στο QE, ο αντίκτυπος για τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σημαντικός, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει τίτλους που αντιστοιχούν στο 19% του ελληνικού χρέους μετά τις αποπληρωμές ομολόγων μέσα στον Ιούλιο και θα αγοράζει περισσότερα ομόλογα.

Η εκτίμηση του οίκου Capital Economics

Αντίθετα, πιο συγκρατημένος είναι ο βρετανικός οίκος Capital Economics, που σχολίασε ότι η κυβέρνηση «κληρονόμησε» αρκετά εμπόδια σε δημοσιονομικό επίπεδο από την κυβέρνηση Τσίπρα, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνη και την ING.

Η Standard & Poor’s, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ανέφερε ότι η αλλαγή στην ηγεσία της χώρας είναι μια «θετική προοπτική» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναβάθμισή της τον Οκτώβρη, ενώ έκανε αναφορά στα μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, τα οποία θεωρεί πως μπορούν φέρουν γρηγορότερη ανάπτυξη. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 2,014%, ενώ το 5ετές βρέθηκε μία ανάσα από το όριο του 1%. Παράλληλα, το 25ετές διατηρήθηκε κάτω από το 3%.