«Το να δει κάποιος ένα μαύρο ελάφι στο δάσος είναι πραγματικά απίθανο, αφού το συγκεκριμένο είδος άγριου ζώου είναι πολύ σπάνιο», λέει ο Δρ John Baccus, διευθυντής στο Τμήμα Άγριας Ζωής στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

Γνωστό με την επιστημονική ονομασία «melanistic deer», το συγκεκριμένο είδος ελαφιού παρουσιάζει μια ασυνήθιστη γενετική παραλλαγή στο χρώμα. Ειδικότερα, ο οργανισμός του παράγει μεγάλα ποσοστά μελανίνης, χρωματίζοντας το τρίχωμα του ζώου μαύρο, μετάλλαξη η οποία μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλα ζώα, όπως, για παράδειγμα, στα λιοντάρια, όπως αναφέρει το perierga.

Πολύ λίγα μαύρα ελάφια έχουν απομείνει πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας κυρίως του παράνομου κυνηγιού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Οι ερευνητές, πάντως, υποστηρίζουν ότι το σκούρο χρώμα τούς προσφέρει έτσι ή αλλιώς ένα μεγάλο πλεονέκτημα επιβίωσης.

Μαύρα ελάφια έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς στο Όστιν του Τέξας, αλλά και σε ιδιωτικές φάρμες των ΗΠΑ, ενώ διάσημοι φωτογράφοι ανά τον κόσμο έχουν απαθανατίσει αυτά τα σπάνια ζώα στην άγρια φύση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο διάσημος επαγγελματίας R.M. Buquoi, τις φωτογραφίες του οποίου βλέπετε.