Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί αρκετά τους έφηβους της Πάτρας και ιδιαίτερα αυτούς που ασχολούνται με τον urban εναλλακτικό αθλητισμό (αν είναι δόκιμος ένας τέτοιος όρος) είναι το θέμα της δημιουργίας του skate park. 

To skate park ήταν να υλοποιηθεί στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν οι πληροφορίες που ήθελαν μάλιστα να έχει δοθεί σχετική εντολή στην Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου για να προχωρήσει σε μία τέτοια μελέτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε, όμως το έργο δεν έχει ξεκινήσει καν. 

Παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί από τα στελέχη της δημοτικής αρχής με τους εκπροσώπους των σκεϊτάδων της Πάτρας, σε συναντήσεις που είχαν γίνει μαζί τους, τίποτα δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία ενός skate park.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τα στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν αλλάξει την αρχική τους άποψη και ψάχνουν για άλλα μέρη, εκτός του Κόκκινου Μύλου για την δημιουργία ενός τέτοιου χώρου. 

Ο λόγος της αλλαγής αυτής; Κανείς δεν ξέρει, όπως άγνωστα παραμένουν τα σημεία της Πάτρας που εξετάζονται για αυτό το σκοπό. Ίσως κάποιο σημείο του Νότιου Πάρκου ή κάποιος χώρος από την Πλαζ.

Για την ώρα πάντως το skate park είναι στον "αέρα", όπως στον "αέρα" βρίσκεται και η επιθυμία των φίλων μιας άλλης μορφής του urban αθλητισμού, του free running ή του επονομαζόμενου parkour. 

Πρόκειται για σπορ που έχουν μεγάλη πέραση στις εφηβικές ηλικίες και τα οποία δίνουν την δυνατότητα στους νέους να ξεφύγουν και να ψυχαγωγηθούν, κάνοντας μια απόδραση κάπως από την καθημερινότητα τους.


Μη έχοντας όμως κάποιους συγκεκριμένους χώρους που να είναι κατάλληλοι για skate, bmx ή και για parkour τα παιδιά αυτά κάνουν προπονήσεις σε χώρους που δεν ενδείκνυται. 

Skate και bmx για παράδειγμα κάνουν στην πλατεία μπροστά από την Παντάνασσα ή στην πλατεία Γεωργίου, ενώ οι παρκουρίστες μαζεύονται στην πλατεία Τριανταφύλλη και μερικές φορές πάνε στο Νότιο Πάρκο ή στα Ψηλαλώνια.

Η διαμόρφωση ειδικών χώρων που να είναι κατάλληλοι για αυτά τα αθλήματα θα έδινε λύση τόσο στους έφηβους, όσο και σε κάποιους συμπολίτες που ενοχλούνται από την παρουσία τους σε κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν οι νεαροί, μη έχοντας που αλλού να πάνε.

Γιατί καλά είναι και τα συμβατικά σπορ που γνωρίζουμε όλοι, όμως, στη σύγχρονη εποχή υπάρχει και αυτή η μορφή των sports, του urban εναλλακτικού αθλητισμού που κερδίζει ολοένα και πιο πολλούς νέους. 

(Oι φωτογραφίες είναι από το thespot και το αυτοσχέδιο skate park που είχαν φτιάξει τα παιδιά στις Ιτιές, στον Κόκκινο Μύλο).