Περίπου 3,9 εκατoμμύρια φορολογούμενοι έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής φορολογικές δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών λόγω των βουλευτικών εκλογών 2019, έδωσε παράταση ενός μήνα για την υποβολή τους. Συγκριτικά με τις περυσινές δηλώσεις περίπου 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν κάνει δήλωση Ε1.

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαριστεί καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Συνολικά ο επιπλέον φόρος υπερβαίνει τα 1,3 δισ. ευρώ και τον «μοιράζονται» 1.688 φορολογούμενοι. Ο μέσος φόρος διαμορφώνεται σε 758 ευρώ και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου. Οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων εκπνέουν στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 29 Νοεμβρίου και μόνο η εμπρόθεσμη πληρωμή ή η ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις διασφαλίζει τους φορολογούμενους από τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι που αφήνουν και φέτος τις υποχρεώσεις υποβολής των δηλώσεών τους την τελευταία στιγμή είναι πολλοί. Μέχρι αυτή την ώρα 3,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν υποβάλει τις δηλώσεις τους και αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να «τρέξουν» τις επόμενες 26 ημέρες.