Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψήφια των 28 ηγετών της ΕΕ για να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνάντησε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν θερμή χειραψία μπροστά στις κάμερες στην Κομισιόν, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της επιλογής των κρατών μελών, η οποία θα πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είμαι κατευχαριστημένος που υποδέχομαι με ανοικτές αγκάλες μια αληθινή Ευρωπαία. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όταν είναι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης. Θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Οκτωβρίου.

«Η συνάντηση ήταν φιλική. Οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η συνομιλία διεξήχθη «τετ-α-τετ» και πως δεν μπορεί να πει αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε συμβουλές στην φον ντερ Λάιεν για να κερδίσει την ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου. Θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 376 ψήφους.

Κατά την εκλογή του, τον Ιούλιο 2014, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε λάβει 422 ψήφους, όμως δεν είχε κερδίσει όλες τις ψήφους του μεγάλου συνασπισμού που είχε διαμορφωθεί από τον σχηματισμό του, το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), και τους σοσιαλιστές.

Για να εκλεγεί, η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να συγκεντρώσει τις ψήφους των τριών μεγάλων σχηματισμών, του ΕΛΚ (182 βουλευτές), των σοσιαλιστών (154 βουλευτές) και των φιλελεύθερων και κεντρώων της ομάδας Renew Europe (108 βουλευτές).

Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι μέχρι στιγμής εγγυημένο.

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται από χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου, πρόκειται να συναντήσει αργότερα σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Χθες δήλωσε πως σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσει το «όραμά» της για την Ευρώπη στα 5 επόμενα χρόνια, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η θητεία της.