Περνώντας από την κεντρική λεωφόρο Σαλάχ Σάλεμ στην Αίγυπτο αντικρίζει κανείς μπροστά στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έναν ψηφιακό μετρητή να παρουσιάζει σε απευθείας μετάδοση, τον πραγματικό πληθυσμό της χώρας, προσθαφαιρώντας συνεχώς τις γεννήσεις και τους θανάτους που δηλώνονται ανά πάσα στιγμή. Και την Τετάρτη (03/07) το νούμερο έφτανε περίπου τα 99 εκατομμύρια.

Ο πληθυσμός στην Αίγυπτο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο

Και, όμως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Αίγυπτος, που είναι ήδη η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να παρουσιάσει και περαιτέρω δημογραφική ανάπτυξη με μία αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των Αιγυπτίων κατά 60 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Στην ίδια μελέτη τονίζεται ότι «η ετήσια αύξηση θα είναι της τάξεως του 2%».

160 εκατομμύρια το 2050

Εκτιμάται, δηλαδή, ότι ο πληθυσμός της Αιγύπτου το 2050 θα ανέλθει στα 160 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα πάντοτε με τη μελέτη, μετά τις αυξήσεις του πληθυσμού στην Αίγυπτο τα τελευταία πέντε χρόνια, ο πληθυσμός της θα φτάσει τα 225 εκατομμύρια μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Οι μελετητές υπογραμμίζουν ότι η Αίγυπτος ακολουθεί το «παράδειγμα - προβάδισμα» της Ινδίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη που αναμένεται να φτάσει τα 1,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, καθώς και ορισμένων χωρών της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αιθιοπίας και της Τανζανίας. Εκτιμάται, δε, ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από εκείνον της Κίνας.

«Επερχόμενη πληθυσμιακή έκρηξη στην Αίγυπτο»

Η εφημερίδα «Αλ Αχράμ» κάνει λόγο για «επερχόμενη πληθυσμιακή έκρηξη» και τονίζει ότι «οι επίσημα εγγεγραμμένες γεννήσεις αποκαλύπτουν ότι ο πληθυσμός της Αιγύπτου έχει ήδη ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια, με το μισό να είναι κάτω από την ηλικία των 25 ετών και μόνο το 5% σε ηλικία 65 ετών και άνω».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αίγυπτος έχει πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη επιβράδυνσης του ρυθμού της πληθυσμιακής αύξησης. Έχει μάλιστα προωθήσει και σχετικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα δύο (παιδιά) είναι αρκετά», κάνοντας καμπάνια ενημέρωσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του Καΐρου κατοικούν 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η περιοχή της Σούμπρας, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας (που παλαιότερα ζούσαν και πολλοί Έλληνες, όχι πια) θεωρείται μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.