Η Θ.Ο.Ε.Π.Π. και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδιοργανώνουν την παρουσίαση 2 ακόμα παραστάσεων του θεατρικού έργου «ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΛΛΑΣ» στις 13 & 14 Ιουλίου 2019 και ώρα 9.30μ.μ. σε έναν ιδιαίτερο και πανέμορφο χώρο με θέα όλη την πόλη μας, το Ανοιχτό Θέατρο της Κρήνης χωρητικότητας 350 θέσεων, με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό, σαν επίλογο μιας πολλή επιτυχημένης σειράς παραστάσεων τον χειμώνα του 2019. Επίσης η παράσταση είναι ενταγμένη και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικά 2019» του Πανεπιστημίου Πατρών.

Με αφορμή τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων και με μια ματιά ιδιαιτέρως προσεκτική, αλλά και με μία διαφορετική προσέγγιση για ανοιχτό θέατρο, η Θ.Ο.Ε.Π.Π. θα επαναλάβει 2 παραστάσεις πάνω στο πάντα επίκαιρο αλλά και τόσο ευαίσθητο θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης... Ένα θεατρικό οδοιπορικό βασισμένο στον «Κοινό Λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου, με αποσπάσματα από τα «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου και από την «Αιολική γη» του Ηλία Βενέζη.

Μας περιγράφει τα γεγονότα αδρά και αριστοτεχνικά, μέσα από την ευρηματική σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος με ιδιαίτερη συνέπεια και συγκίνηση, ανέδειξε τον ντοκουμενταρίστικο, θεατρο-ιστορικό χαρακτήρα της παράστασης, σε μία ατμόσφαιρα με ζυγισμένα τα ρεαλιστικά και υπερεαλιστικά στοιχεία αναδεικνύοντας έτσι τον συμβολισμό του αφηγηματικού λόγου χρησιμοποιώντας και τα σώματα των 13 ηθοποιών, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται και αναπνέουν σαν ένα, δίνοντας στον θεατή ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εικαστικό αποτέλεσμα.

Η παράσταση όλη αποτελεί ένα φόρο τιμής σ’ όλους αυτούς που έζησαν «μέσα στη θύελλα»… Στοίχημα αποτέλεσε για όλους τους συντελεστές μέσα από λαϊκές αφηγήσεις και μαρτυρίες οι οποίες κωδικοποιούνται θεατρικά, να προβάλουμε ξανά, τους λαϊκούς μας θησαυρούς και να φωτιστούν τα θολωμένα νερά της ρευστής και τεταμένης πολιτικής και κοινωνικής ζωής εκείνης της εποχής.

Συνκοινωνούς και καθοριστικής επίσης σημασίας συντελεστές είναι οι καταξιωμένοι μουσικοί και γνωστοί στο πατρινό κοινό και όχι μόνο, Άννυ Ονουφρίου και Σάκης Παπαδημητρίου οι οποίοι μέσα από ένα μουσικό οδοιπορικό με τις ερμηνείες, τις μελωδίες και τα τραγούδια της εποχής τολμούν και γυρίζουν τον χρόνο πίσω, χαρίζοντας στους θεατές στιγμές συγκίνησης, μεταφέροντας τους νοερά στα καφενεία και στην προκυμαία της εποχής που εκεί παίζανε μουσικές, και γκαρσόνια πηγαινοφέρνανε δίσκους με καραφάκια και μεζέδες, αλλά και σε μνήμες λιγότερο χαρούμενες όπως την στιγμή που η Σμύρνη μέσα από τις φλόγες της αποχαιρετούσε με μάτια δακρυσμένα μια ολόκληρη εποχή…

Στους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος οποίος ανέδειξε για άλλη μια φορά τα νοήματα και την αισθητική του έργου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κόκκαλης

Ηθοποιοί κατά αλφαβητική σειρά: Μαριετίνα Βαρβαρίγου, Μαρία Βασιλείου, Ανδριάνα Γεωργίου, Κωνσταντίνος Γκότσης, Σπυριδούλα Θεοτοκάτου, Μενέλαος Κάραλης, Γεωργία Καραμπέτσου, Ιωάννα Κατσιγιάννη, Αγγελική Κολυπέρα, Σοφία Παπαδοπούλου, Μάσιγκα Παπαϊωάννου, Γωγώ Τζιώρα, Μαριάνα Τσελέπη .

Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Σωτηρόπουλος

Μουσική, μουσική επιμέλεια, μουσικός επί σκηνής: Σάκης Παπαδημητρίου

Τραγούδι: Άννυ Ονουφρίου

Σκηνικά: Βασίλης Κόκκαλης

Κοστούμια: Μιχάλης Αντωνέλλος & ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Επιμέλεια αφίσας: Βασίλης Κόκκαλης-Πάνος Τσεκούρας

Εκτύπωση αφίσας: Εκτυπωτικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Επιμέλεια κοστουμιών: Ελένη Λαϊνά

Φωτογραφία: Πάνος Κλαουδάτος

Στον χώρο του θεάτρου της Κρήνης θα υπάρχει και έκθεση φωτογραφικού υλικού της εποχής, την οποία θα επιμεληθεί ο Ανδρέας Νικολόπουλος.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ