Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ πρόκειται να κάνει την εμφάνιση του στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας, στο τέλος Σεπτεμβρίου. 

Βασικά του στοιχεία θα είναι η πρωτότυπη δημιουργία, με έργα αυθύπαρκτα και μοναδικό,  το κάλεσμα του σε ομάδες που θα προέρχονται από όλες τις μορφές τέχνης και το... Λιθογραφείον. 

Βλέπετε, έμπνευση για τους δημιουργούς και τις ομάδες που θα λάβουν χώρα σε αυτό θα είναι ο χώρος του παλιού λιθογραφείου της Μαιζώνος, ο χώρος δηλαδή του θεάτρου ο οποίος σε μεγάλο βαθμό έχει μείνει αναλλοίωτος από εκείνη την εποχή. 

Μιλάμε για ένα φεστιβάλ site - specific, ένας όρος της σύγχρονης τέχνης με τον οποίο χαρακτηρίζονται τα έργα τέχνης που δημιουργούνται ειδικά για ένα χώρο, βρίσκονται σε συνομιλία μαζί του και νοηματοδοτούνται μέσα από αυτή τη συνομιλία.

Η (πιθανή) μεταφορά τους σε άλλο χώρο, αλλάζει και τη σημασία τους. Τα έργα λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του χώρου, την ιστορία του ή/και τις πολιτισμικές του αναφορές.

Στόχος λοιπόν του φεστιβάλ που τώρα διαμορφώνεται είναι δημιουργηθούν έργα τέχνης φτιαγμένα ειδικά για τον χώρο του Λιθογραφείου ή εμπνευσμένα από αυτόν.


Το παλιό λιθογραφείο του Διακίδη, που τα τελευταία 19 χρόνια έχει αλλάξει χρήση -χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας- και έχει φιλοξενήσει δεκάδες διαφορετικά καλλιτεχνικά γεγονότα, θα αποκτήσει για λίγες μέρες αυθύπαρκτη υπόσταση και θα αποτελέσει τον πυρήνα και το σημείο αναφοράς διαφορετικών έργων τέχνης.

Το κάλεσμα πρωτότυπης δημιουργίας απευθύνεται σε καλλιτέχνες και ομάδες από όλο το φάσμα των τεχνών. Με αυτά τα δεδομένα, το Λιθογραφείον καλεί σκηνοθέτες, χορογράφους, εικαστικούς, περφόρμερς, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο για τον χώρο του Λιθογραφείου (παράσταση, εγκατάσταση, περφόρμανς, χάπενινγκ).

Προθεσμία για την κατάθεση της πρότασης τους είναι έως τις 30 Ιουλίου 2019, ενώ μαζί με την πρόταση θα πρέπει να υπάρχει και ένα βιογραφικό του καλλιτέχνη ή της ομάδας. Οι προτάσεις αποστέλνονται στην νέα ηλεκτρονική διεύθυνση του θεάτρου: [email protected]